Humisevan Harjun alpakat

Humisevan Harjun alpakkatila

Humisevan Harjun alpakat aloitti kasvatustoimintansa vuonna 2012.

 

Kasvattajan näkökulmaa jalostustyöstä

Kasvattajaksi ryhdyttäessä pitää ensin olla visio siitä, mitä lähtee tavoittelemaan, sanotaan. Itse olen huomannut, että tavoitteet ja visiot muuttuvat monta kertaa kuljettaessa kohti omaa määränpäätä ja tullaanko lopulta perille koskaan? Kuten elämässä, on tässäkin asiassa matka kuitenkin määränpäätä tärkeämpää, sillä eläinten kasvatustyö on ennenkaikkea elämäntapa. Se sekä ottaa, että antaa, eikä siihen kannata pelkästään rahankiilto silmissä lähteä. Mukana täytyy olla sydäntä ja paljon, paljon kärsivällisyyttä. Pitää olla valmis uhraamaan kaikkensa asiansa eteen ja olemaan sinnikäs. Usko, toivo, rakkaus, tämä maaginen kolmikko, on syytä pitää lujasti mielessä!

Kun lopulta tuntee olevansa valmis haasteeseen, alkaa tavoitteihin tähtäävien eläinten hankinta. Minkälaisia eläimiä siis hankkia? Kokeneet kasvattajat neuvovat, että kun hankit eläimiä, hanki aina parasta, mihin rahasi riittävät. Käytä aina niin hyviä eläimiä, kuin sinun on suinkin mahdollista käyttää. Älä tingi. Laatu on määrää tärkeämpää.  

On sanomattakin selvää, että kukin kasvattaja lähtee täysin omista lähtökohdistaan liikkeelle. Alpakoiden ollessa kuitenkin arvokkaita eläimiä ja aloituslauman koko määrältään vähintään kolme yksilöä, voi olla hankalaa saada alkuun juuri sitä, mistä unelmoi. Useinhan meillä on tapana haaveilla juuri siitä, mitä meidän ei ainakaan sillä hetkellä ole mahdollista saada. Tässäkin asiassa on toki myös valoisa puolensa; jos et tavoittele parempaa, harvoin myöskään saat parempaa! Ja puhuttaessa jalostuksesta, on silloin nimenomaan ideana parantaa omaa laumaa. Isossa perspektiivissä puhuttaessa vaikutetaan myös koko Suomen eläinkantaan, joten jokaisella yksittäisellä jalostuvalinnalla missä tahansa päin Suomenmaata on kokonaisuuden kannalta merkitystä. Alpakka on pitkäikäinen eläin (n. 15-20-vuotta) ja elinaikanaan se voi saada useita jälkeläisiä. Emät hyvässä tapauksessa yli 10 ja orit, no, teoriassa ihan miten paljon vain! Viisas kasvattaja ymmärtää, että tällöin hänen kerran tekemällään jalostusvalinnalla on pitkäkestoiset seuraukset, niin hyvässä kuin pahassa. Minkälaisen eläimen haluat kantavan kasvattajanimeäsi? Sitä kannattaa miettiä, sillä se kantaa statustasi koko elämänsä ajan ja jos se saa edelleen jälkeläisiä, se voi jatkaa perintöäsi loputtomiin. 

Tästä syystä on erittäin tärkeää saada riittävästi opastusta alkutaipaleella, jo hyvissä ajoin ennen omien eläinten hankintaa erityisesti, jos ajatuksissasi on teettää koskaan eläimilläsi jälkeläisiä. Meillä Humisevassa Harjussa kurssitetaan vuosittain useita ihmisiä alpakoiden ja niiden kasvatustyön saloihin ja kursseista löytyy tietoa etusivulta. Lisäksi Suomessa toimii hieno kasvattajaverkosto, joka on taatusti valmis toimimaan tukena jalostusvalinnoissa, kunhan vain osaat olla aktiivinen ja ottaa yhteyttä riittävän moneen paikkaan ja muistaa myös olla kriittinen ja kyseenalaistaa asioita. Jokainen on kuitenkin aina itse vastuussa omaksumastaan tiedosta ja aina saatu info ei välttämättä ole sitä parasta materiaalia. Jokainen näkee oman eläimensä ja yleisesti kasvatustyön omasta näkövinkkelistään. Tarkista, perustuuko saamasi tieto faktoihin, vai yhden ihmisen mielipiteeseen. Tämä on syytä pitää mielessä kaken hankkimasi tiedon suhteen.

Omia kasvatteja on tähän mennessä syntynyt kolme. Tulevana kesänä on toiveissa saada maailmaan jälleen kolme uutta ihanaa Humisevan Harjun kasvattia! Myyntiin tulee eläimiä aina silloin tällöin, joten kysy vain rohkeasti lisää! Suosittelen mielelläni myös muita kasvattajia, joten kysy rohkeasti, jos olet hankkimassa alpakoita. 

 

 

Naisväki ensin:

Jackie

s. 10.01.2003, Hollanti

Kuollut 14.1.2017

Tilan luottohoitaja, rakas siskoni, Laura Hakulinen ja Jackie iltapäiväkävelyllä syksyllä 2013. Kuvaajana Carita Saarinen.

Jackie saapui meille Helinin alpakoilta helmi-maaliskuun taitteessa vuonna 2012, Eurasta. Tämä vanha rautarouva oli jo ehtinyt nähdä maailmaa enemmän kuin alpakalta odottaisi. Hollannin synnyinsijoiltaan Jackie muutti tietääksemme ensin Sveitsiin, sieltä Saksan kautta Suomeen ja Suomessakin olemme jo kolmas omistaja. Lupasin Jackielle luotani loppuelämän kodin ja sen lupauksen myös pidin. 

Jackie oli meille kaikille hyvin erityinen ja tärkeä. Se on tilan ehdoton alfanaaras, joka hoiti jälkikasvunsa varmoin ottein.

Jackien kanssa on aina ollut helppo toimia. Se osasi olla erittäin järkevä tilanteessa kuin tilanteessa ja loi omalla olemuksellaan turvallisuuden tunnetta sekä toisiin alpakoihin, että ihmisiin ja sen kanssa oli kurssilaistenkin helppo harjoitella mm. kynsien leikkuuta, joka yleensä on melko hankala toimenpide alpakalle. 

Jackiella on kuitenkin selvä visio, että kenen kanssa, minne ja miten hän kulkee. Jackien kanssa on alkuun käyty monta keskustelua suunnasta tai matkan jatkumisesta. Sillä oli tapana osoittaa epäluottamustaan taluttajiaan kohtaan menemällä maaten ja kieltäytymällä liikkumasta haluttuun suuntaan. Pikkuhiljaa harjoittelemalla ja varmoin ottein toimimalla tämä tapa jäi kokonaan pois. Jackie palkitsee ihmisen, joka on luottamuksen ja kunnioituksen arvoinen. Vuonna 2013 saivat Carita ja Jackie seuraeläinluokan kolmossijan Alpakkakartanon 10-vuotis juhlanäyttelyissä, jotka keräsivät paljon osanottajia.

Kiitän sydämestäni, että sain tähän upeaan olentoon tutustua. Hänen silmistään näki todellisen viisauden ja lempeyden. Ikinä sen ei tarvinnut tehdä itsestään numeroa, Jackieta luonnostaan kunnioitettiin. Kiitos rakas Jackie, ihan kaikesta! <3 Jäämme sinua kaipaamaan...

 

Jackie teki Humisevaan Harjuun kaikenkaikkiaan kolme kaunista tyttövasaa;

22.9.2012 Humisevan Harjun Fuksia

7.7.2014 Humisevan Harjun Hera

12.7.2016 Humisevan Harjun Aphrodite

 

Jackien vuoden 2014 villa-analyysin tulokset:
Mean fiber diameter: 30.9 microns
Standard deviation: 5.6 microns
Coefficient of variation: 18 %
Fibers greater than 30 microns: 46.8 %

 

 

Villa Alpakan Amalia

s. 08.06.2011, Suomi

Amalia toimii emälauman vartijana. Se tarkastelee aika ajoin tilannetta, ja tarvittaessa varoittaa muita epäilyttävistä kulkijoista. Amalian kesäkirmauksen kuvasi Heidi Ojanen.

Amalia ostettiin suoraan kasvattajaltaan, Villa Alpakan- tilalta, Harjavallasta. Koska Amalia saapui meille hieman ennen Jackieta, saimme mukaamme myös seuralaiseksi pienen Unski-pojan, johon ei myöskään voinut olla ihastumatta! Unski muutti myöhemmin Konijänkän Kotieläintilalle Äkäslompoloon.

Amalia on hurmaava! Se oli nuorempana hyvin arka ja epäileväinen ja ainakin vuoden päivät sen kanssa oli hyvin haasteellista suoriutua perus hoitotoimenpiteistä, sillä sitä pelotti ihmisten kanssa oleminen. Teimme kovasti töitä sekä sen, että itsemme kanssa ja ryhdyimme opiskelemaan alpakan käsittelyä ja koulutusta enemmän Amalian myötä. Tämä tarkoitti lähinnä ensin oman itsen rauhoittamista ja hengityksen ja adrenaliinitason tietoista laskemista. Kun nämä asiat alkoivat sujua, alkoi luottamus välillemme vähitellen muotoutua. Pikkuhiljaa saavutettiin uusia tunnetiloja yhdessä olosta ja nykyisin välillämme vallitsee parempi luottamus kuin olisin koskaan uskonut saavuttavamme. Hoitotoimenpiteet sujuvat ongelmitta ja Amalia lähtee myös erittäin mielellään tutkimaan ympäristöä ja harrastamaan agilitya kanssamme ihan itsekseen! Amaliaa on helppo opettaa erilaisiin tehtäviin, sillä se on kiinnostunut ihan kaikesta ja herkut maistuvat aina! Se söisi porkkanaa niin paljon kuin sille jaksaa syöttää! Amalia on luontainen agilitymestari. Sillä on upean ilmavat liikkeet ja vauhtia ja intoa riittää! Amalia ei ole saanut vasoja.

Amalian vuoden 2014 villa-analyysin tulokset:
Mean fiber diameter: 26.3 microns
Standard deviation: 6.3 microns
Coefficient of variation: 24.1 %
Fibers greater than 30 microns: 20,9 %

 

 

Humisevan Harjun Fuksia

s. 22.09.2012, Suomi

Fuksia nauttimassa kilpajuoksusta pellolla elokuussa 2014. Kuvaajana Heidi Ojanen.

Fuksia on Jackien vuoden 2012 yllätysvasa. Osasimme kyllä tuolloin jo hieman aavistaa jotain ja teetimme Jackielle ultraäänitutkimuksen, josta meille valkeni asian laita. Olimme hyvin onnellisia ja innoissamme saadessamme ensimmäisen kasvattimme jo niin varhain! Olimmehan olleet alpakanomistajia Fuksian synnyttyä vasta 7kk, kun yleensä alpakkavauvoja joutuvat monet tuoreet kasvattajat odottamaan paljon pidempään.

Fuksia on ollut aina hyvin järkevä ja käyttäytynyt käsittelytilanteissa aina moitteettomasti. Myös monesti vaikeat asiat, kuten varpaankynnen leikkuut ovat sujuneet mutkattomasti, kuten myös talutus, jo ihan ensimmäisestä kerrasta lähtien! Fuksian olen myös voinut saada tarhasta kiinni sen ollessa vapaana ilman että olisi pitänyt ajaa se talliin, tai että olisin tarvinnut kaveria avuksi. Ihmisen kanssa seurustelu ei Fuksiaa silti koskaan ole liiemmin kiinnostanut, vaikka kauniisti aina käyttäytyykin. Me tahdomme kunnioittaa eläimen omaa tilaa, valinnanvapautta, sekä persoonaa, emmekä pakota Fuksiaa seurustelemaan ihmisen kanssa. Meille riittää, että se on tyytyväinen ja läsnä!

 

Fuksia synnytti 7.6.2015 erittäin vaikean asentovirheen vuoksi kuolleena syntyneen tummanruskean enkelipojan, Humisevan Harjun Amorin.

 

Fuksian vuoden 2014 villa-analyysin tulokset:
Mean fiber diameter: 24.2 microns
Standars deviation: 5.0 microns
Coefficient of variation: 20.4 %
Fibers greater than 30 microns: 9.7 %

 

 

Frederica de La Fuente

s. 04.07.2013, Suomi

Frederica on kaunis emä hyvistä vanhemmista. Kuvaajana Teemu Rajainmäki.

Frederica saapui luoksemme pääsiäisenä 2014. Se on hyväntuulinen nuori emä, joka tulee rohkeasti ihmisen lähelle syömään heiniä ja oleskelemaan, sekä osoittaa tervettä kiinnostusta ihmistä kohtaan. Frederica vaatii vielä kuitenkin hieman lisää kokemusta ja koulutusta ja tulee varmasti Amalian lailla antamaan meille lisää kokemusta alpakoiden kouluttamisesta!

Frederican isän puolen suvusta löytyy maailman arvokkaimpana pidetty kuuluisa alpakkaori Purrumbete Highlander, joka tekee sen suvusta erityisen merkittävän. Lisää tietoa kuuluisasta Accoyo-suvun esi-isästämme täältä.

http://www.alpacafarm.co.nz/alpacas/purrumbete_highlander.php

Fredericalla on upean kullahtavan värinen ja superpehmeä villa, väriä kutsutaan fawniksi. Tavallisesta fawnista poiketen, siinä on vielä erotettavissa hivenen persikkamainen sävy ja upea vikunjalle tyypillinen vaaleampi vatsanalus, kainalot ja kupeet. Frederican värigeenit sopivat hyvin myös moniväristen, kuten appaloosien, kasvatukseen.

 

Frederica synnytti 17.7.2016 ihastuttavan pikkupojan, Humisevan Harjun Poseidonin ja osoitti olevansa aivan erinomainen emo.

 

Frederican vuoden 2014 villa-analyysin tulokset:
Mean fiber diameter: 22.4 microns
Standard deviation: 3.8 microns
Coefficient of variation: 16,9%
Fibers greater than 30 microns: 2,2 %

 

 

Humisevan Harjun Hera

s. 7.7.2014, Suomi

Hera osaa nauttia elämästä! Kuvaajana Carita Saarinen.

Hera on kasvattajalleen todellinen ylpeydenaihe! Ensimmäinen täysin omista eläimistä saatu jälkeläinen. Heran isä on tilan oma ori Spray ja äiti edesmennyt alfanaaraamme, Jackie. Jackie on tähän asti periyttänyt vahvasti kaunista medium brownia, eli keskiruskeaa väriä riippumatta orin väristä. Muista Jackien jälkeläisistä poiketen Hera sai syntymälahjaksi myös suloisen valkoisen maitoparran. 

Luonne tällä ihanalla tytöllä on kyllä aivan ylivertainen! Se on äärimmäisen rautahermoinen ja kärsivällinen, eikä osaa ollenkaan pelätä olla ihmisen kanssa tekemisissä. Heran ja emännän välille kehittyikin heti alusta lähtien aivan erityinen suhde ja ystävyys on vain voimistunut vuosien myötä. Uskon tämän tytön periyttävän hienoa luonnettaan myös tuleviin vasoihinsa. Ainakaan esimerkissä ei pitäisi olla valittamisen varaa. ;)

Hera sai nimensä Kreikan mytologian jumalattaren Heran mukaan, joka on avioliiton, aviollisen rakkauden, hedelmällisyyden ja synnytyksen jumalatar.

 

Heran olisi tarkoitus saada ensimmäinen vasansa kesällä 2017! Isänä vasalla on tilan oma jalostusori Incredible Carlos Terrano. 

 

Heran vuoden 2015 villa-analyysin tulokset:
Mean fiber diameter: 20,7 microns
Standard deviation: 4,4 %
Coefficient of variation: 21,1 %
CF: 97,0 %
SF: 20,2 microns
Curvature: 30,2 Dg/mm

 

 

Humisevan Harjun Aphrodite

s. 12.7.2016, Suomi

Tämä otus se osaa sulattaa sydämet ihan vain pelkällä olemassaolollaan! Kuvaajana Carita Saarinen

Aphrodite vastasyntyneenä äitinsä kanssa. Sydän-kuvio näkyy kyljessä. Myöhemmin on sydän hävinnyt kasvun myötä. Kuvaaja: Carita Saarinen

Humisevan Harjun Aphrodite "Titi" jäi Jackien viimeiseksi perinnöksi tilallemme. Sain aavistuksen asiasta, kun Jackie teki lähes itsensä kopion, jollaista se ei ollut vielä ikinä kuunaan tehnyt. Tähän mennessä oli Jackie tehnyt vain yksivärisiä keski- tai hieman punaruskeita jälkeläisiä riippumatta orin väristä. Minusta Aphrodite oli siis selvä enne. Titi on Heran täyssisko, eli isänä silläkin on Sirpucan Spray. Oma henkilökohtainen heikkouteni on aina ollut moniväriset alpakat ja Aphrodite sulatti välittömästi sydämeni! Lisäksi sen ollessa ihan vastasyntynyt, sen kuvioinnissa vasemmalla puolella näkyi selkeä sydän. Näin tämän hurmaavan olennon nimeksi muodostui Aphrodite, joka on rakkauden, kauneuden, nautinnon ja lisääntymisen jumalatar.

Titi jäi ilman äitiä melko tarkkaan puolen vuoden ikäisenä. Hyvä äiti siis jaksoi saatella tyttärensä juuri luovutusikään, kunnes sen voimat ehtyivät, joten aavistukseni piti pelottavankin tarkkaan paikkansa... Onneksi jo muutaman päivän päästä menetyksestään alkoi reipas Titi jälleen olla oma puhelias itsensä ja ryhtyi pienen patistuksen voimin syömään alpakanrehua kipasta. Elämä voitti ja olinhan antanyt sen äidillekin lupauksen pitää sen lapsesta hyvää huolta. 

Titi on oikea timantti! Sen luonne on ihan vailla vertaa, samoin kuin täyssiskonsa Heran. Se on rauhallinen, kuin viilipytty, ei ikinä säpsyile tai tunnu jännittävän oikein mitään, ikäänkuin se olisi jatkuvassa zen-tilassa riippumatta siitä, mitä ympäristössä tapahtuu. Ja tällainen se on ollut jo ihan pikkuisesta pariviikkoisesta lähtien! Lisäksi se on päivittäisestä puuhailustani kiinnostunut ja hyvin seurallinen tapaus. Siinä on kyllä päivä pelastettu, kun tämän ihanuuden seurassa saa hetkenkin viettää niitä näitä rupatellen. Uskonkin meistä tulevan yhtä hyvät kaverit, kuin minusta ja Herastakin. Mikäli nämä siskokset siirtävät upteita luonteenominaisuuksiaan eteenpäin, on jatkossa luvassa todella hienoluonteisia alpakanvasoja! 

Aphroditen ensimmäinen kerintä on keväällä 2017, jonka jälkeen on mahdollista ottaa hänestäkin villa-analyysi.

 

 

Ja sitten herrat:

Sirpucan Spray

s. 28.6.2010, Suomi


Spray saapui luoksemme kesällä 2012 Sirpucan alpakoiden tilalta, Joensuusta, yhdessä Cellon kanssa. Spraylle oli kasvattajan luona opetettu agilitytehtäviä ja se onkin siinä oikein hyvä! Spray onkin sittemmin ottanut osaa useampaankin agilitykisaan, eikä kilpailumenestys ole ollut lainkaan hassumpi. Se myös opastaa mielellään uusiakin ihmisiä alpakka-agilityn saloihin ja vie asiakkaitamme myös mukaville metsäretkille luontoon. Spray on erittäin helppo käsitellä ja kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat Sprayn rauhallisuuden ansiosta nopeasti ja helposti. Sitä on mukava taluttaa, kuljettaa ja se tulee toimeen orilaumassa.

Spray on hieno ja raamikas ori ja selvästi onnistui periyttämään raamikkuuttaan myös vasoillensa. Väriltään Spray on valkoinen, jolla on pikkiriikkinen vaaleanruskea pilkku kaulan vasemmalla puolella ja oikean korvan kärjessä. Villaa Spray tuottaa todella paljon!

Suvultaan Spray on mielenkiintoinen. Suvun esi-isistä löytyy maineikas Accoyo-suvun ori Pachacuti, jonka sanotaan jättäneen yhden hienoimmista verilinjoista Kanadaan. Pachacuti jätti jälkeensä todella runsasvillaisia jälkeläisiä, kuten hienon jalostusorin MMR Gondstandardin, joka taas jätti jälkeensä lukuisia eurooppalaisia Grand Champion pokaaleja poiminut Sprayn isänäidinisä Goldsrike. Goldstriken koti on Ruotsissa, josta linjaa on saatu myös Suomeen. Spray on ehdottomasti harkinnan arvoinen orivaihtoehto tulevan kesän astutuskuvioita suunniteltaessa!

Spray ottaa daameja vastaan kotitilallaan! Kysy lisää!
Astutusmaksu 550€ (sis. Alv 24%)

Sprayn vuoden 2014 villa-analyysien tulokset:
Mean fiber diameter: 22.2 microns
Standard deviation: 5.8 microns
Coefficient of variation: 26.1 %
Fibers greater than 30 microns: 8.1 %

 

 

Sirpucan Cello

s. 2.10.2011, Suomi

Cello on suloinen pieni nappisilmä, jonka katse saa ikiroudankin sulamaan! Kuvaajana Carita Saarinen.

Cello saapui Sprayn kanssa juuri vieroitettuna 10kk:n ikäisenä poikasena kasvattajaltaan Sirpucan alpakoiden tilalta, Joensuusta. Se on urhea pieni alpakka, joka on emännälle aivan erityisen rakas! Luonteeltaan se on sävyisä ja mutkaton. Se on aina kiinnostunut kaikesta ja rakastaa porkkanoita ja kaikkia herkkuja.

Cellon elontaival ei ole ollut helppo. Se mm. loukkasi ikävästi oikean etujalkansa tarhassa ollessaan, eikä kukaan ollut paikalla todistamassa, mitä oli oikein tapahtunut. Celloa tutkittiin pitkään, kunnes selvisi lopulta, että olkanivelestä oli irronnut niveleen irtopala, joka oli aiheuttanut nivelessä jo kulumaa. Viikin Yliopistollisessa hevossairaalassa, Helsingissä, päätettiin sitten Cello keväällä 2015 leikata ja sitä myös kuntoutettiin siellä kotiutuskuntoon. Leikkauksessa päädyttiin poistamaan koko nivel ja olkaluu luudutettiin lapaan kiinni. Tähän päädyttiin myös siksi, että tapaturman yhteydessä olkapää oli todennkäköisesti käväissyt ulkona kuopastaan ja näin ollen myös nivelsiteet olivat löystyneet, eivätkä enää palautuisi normaaleiksi, joten nivel olisi jäänyt muuten yliliikkuvaksi ja aiheuttanut jatkossakin taas kulumaa niveleen. Operaatiosta johtuen Cello ei kykene liikkumaan samoin, kuin muut, mutta on kivuton ja sitkeällä kuntoutuksella ja fysioterapialla Cello sai kuitenkin vielä jatkaa elämää ja pärjäileekin jo erittäin kivasti jalkansa kanssa. Samalla reissulla Cello ruunattiin ja elää nyt emälaumassa ja sille on tulevaisuudessa suunnitteilla toimia vieroitettavien pikkupoikien isosena. Ensimmäisenä jonossa odottaakin parhaillaan kesällä 2016 syntynyt Humisevan Harjun Poseidon.

Väriltään Cello on ns. fancy / tuxedo gray. Fancy kuvastaa eläintä, jolla on valkoisia merkkejä päässä / jaloissa, joten se ei selvästi ole yksivärinen, muttei myöskään pinto, jolla läikkiä on myös muualla kehossa. Tuxedolla taas tarkoitetaan tiettyä värigeeniä, joka yleensä ilmenee mustilla eläimillä ns. värikontaminaationa villassa. Cellolla se näkyy harmaina karvoina mustan villan seassa. Värikontaminaatiota ei pidetä yleisesti hyvänä jalostuseläintä valitessa ja villan jalostuksessa, ja se yleensä alentaa eläimen arvoa. Tuxedo grayjen sanotaan tosin helpommin siirtävän eteenpäin harmaata ja saavan siis harmaita jälkeläisiä ja harmaa onkin yleisesti ottaen hyvin toivottu väritys, joka taasen useimmiten nostaa eläimen arvoa värin perusteella. 

 

Cellolla ei ole teetetty vasoja.

 

Cellon vuoden 2014 villa-analyysien tulokset:
Mean fiber diameter: 22.5 microns
Standard deviation: 5.5 %
Coefficient of variation: 24.3 %
Fibers greater than 30 microns: 8,4 %

 

 

Incredible Carlos Terrano

s. 4.6.2013, Suomi

Suloinen Carlos viihtyy patikkaretkillä luonnon helmassa. Kuvaaja: Carita Saarinen

Lähdin etsimään uutta laadukasta jalostusmateriaalia laumaani, mutta tarvitsin myös ehdottomasti eläimiä, joiden luonneominaisuudet soveltuisivat asiakastyöhön. Alpakoiden ollessa kyseessä, tehtävä ei aina ole helppo. Carlos saapui Alpacas Incrediblen alpakkatilalta Mathildedalin ruukilta yhdessä kahden muun jalostuskelpoisen alpakkapojan kanssa ensin koekäyttöön, jolloin selvitin, mitkä kaksi näistä kolmesta komeasta pojasta soveltuisivat parhaiten suunnitelmiini. Kaikilla näillä oli erinomaisen hienot sukulinjat, upea villa, sekä kaunis ja terve rakenne. Ensimmäinen karsinta oli tehty juurikin jalostusominaisuuksien perusteella. Alkoi poikien testaaminen patikkaretkillä. Carlos oli heti varma valinta. Sen kanssa homma alkoi toimia heti ja mitä enemmän se on sen koommin työskennellyt, sitä varmempi siitä on tullut. Nykyisin se on täysin pomminvarma luottokaverini Sprayn ohella, joihin voin luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Niiden kanssa ollaan tehty palvelukotikäyntejä, kuljettu hissillä, kierretty lukuisia markkinoita ja talsittu kymmenittäin kilometrejä patikoilla. Agility ei ole Carloksen juttu, mutta kaikki muut käy! 

Carlos on kuin puhdasta kultaa ja odotan siltä myös kauniita jälkeläisiä. Ensimmäiset Carloksen vasat syntyvät Humisevan Harjun alpakkatilalle kesällä 2017. Carlos on käytettävissä astutuksiin, tarkemman Carloksen sukutaulun löydät Astutukset- osiosta. Carlos ottaa tyttöjä vastaan kotitilallaan, Humisevassa Harjussa. 

 

Carloksen vuoden 2014 villa-analyysien tulokset:
Mean fiber diameter: 17.09 microns
Standard deviation: 3,8 %
Coefficient of variation: 22 %
CF: 99,7
SF: 16,79
Curvature: 43,0                   

 

 

Incredible Don Diego

s. 20.5.2014, Suomi

Diego on Carloksen tapaan kotoisin Alpacas Incrediblen tilalta, Salon Mathildedalista. Diego oli vain pieni vuodenikäinen poikanen saapuessaan luokseni koekäyttöön patikoille Carloksen ja Lucaksen kanssa. Tästä kolmen eläimen porukasta minun oli valittava kaksi, jotka jäisivät tilalle jalostus- ja asiakaskäyttöön. Diego valikoitui kolmen porukasta sen hienon suvun, kauniin kiiltävän ja erinomaisen villanlaatunsa, sekä kauniin värityksensä puolesta. Se ei ensin täysin vakuuttanut minua käyttöominaisuuksillaan, mutta uskoin vahvasti, että Diego kyllä löytäisi paikkansa ja kypsyisi henkisesti lisää ajan mittaan ja näin on käynyt. Kaikilla eläinyksilöillä, kuten ihmisyksilöillä, on aivan oma persoonallisuutensa ja Diego on pojistani herkin. Se vaatii käsittelijältään lempeää ja turvallista otetta, ikäänkuin pieni lapsi, jota kannustetaan selviytymään elämän haasteista. Diego on erityisherkkä sielu ja opettaa herkällä korvalla kuuntelevalle täysin erilaista suhtautumista ja läsnäoloa, kuin muut pojistani. Diegokin toki haluaa jo kasvaa pikkupoikavaiheestaan miehen raameihin ja kesällä 2017 onkin sen vuoro ottaa tilan naishaaremi haltuunsa. :) Kuten Sprayn ja Carloksenkin kohdalla olen toiminut, haluan myös Diegosta nähdä useamman jälkeläisen syntyvän maailmaan, jotta saan tarkemmin käsitystä siitä, millaisia ominaisuuksia se periyttää jälkeläisilleen ja mitä se saa mahdollisesti aikaan minkäkin emäni kanssa. Kyllä tämä jalostustyö vain on jännittävää! Pitäkäähän Diegolle peukkuja tulevan kesän koitoksiin! ;) 

Diegon suvusta lisää Astutukset- osiossa! Diego voi ottaa myös emiä vastaan astutuksiin Humisevan Harjun alpakkatilalla alkaen kesästä 2017.