Alpakka vs. Laama

Classic-laama

Vaikka molemmat uljaat kamelidimme ansaitsevatkin koko maailman huomion, on laama jostain ihmeen syystä näyttänyt vieneen serkkunsakin osuuden. Saattaa olla harhakuvitelmaa, mutta miksi sitten kaikki nimeävät alpakkamme ensimmäisenä laamoiksi? Ja kun kerron, että kyseessä on alpakka, alkavat ihmiset pohtia, onkos se joku laaman alajaosto? Oman arvon tuntevat alpakkamme eivät tästä hämmennyksestä huolestu, ovathan ne tuhansia vuosia olleet kultaakin kalliimmassa, lähes pyhimyksen kaltaisessa asemassa.

Alpakan ja laaman voi tosiaan ensisilmäyksellä sekoittaa toisiinsa ja niitä yhdistävätkin samat geenit; ne kuuluvat molemmat kamelieläinten lahkoon, josta käytetään yleisnimeä kamelidit. Perinteinen yksi- ja kaksikyttyräinen kameli on myös näille kahdelle sukua. Mannerlaattojen siirryttyä, ovat kamelieläimet sijoittuneet olosuhteiltaan hyvin erilaisille mantereille, jonka vuoksi ne poikkeavat toisistaan hyvin paljon. Lisäksi on olemassa laaman villi alkukantaisempi muoto, guanako, josta laaman epäillään saaneen suurimman vaikutuksen omaan perimäänsä ja alpakan villi kantamuoto vikunja, jota risteyttämällä uskotaan Inkojen saaneen aikaiseksi alpakan. Vikunjan villaa on luonnehdittu maailman arvokkaimmaksi ja harvinaisimmaksi villakuiduksi. Vikunja on tällä hetkellä jo rauhoitettu eläin, sillä se salametsästettiin lähes sukupuuttoon.

Vikunja

Alpakkaan on pyritty todennäköisesti siirtämään näitä hyviä villaominaisuuksia vikunjasta, kun taas laamasta ollaan tahdottu enemmänkin juhtaa vuoristojen haasteellisille poluille ja laaman lihaa on myös käytetty ruuaksi. Laaman villassa on hieman samoja ominaisuuksia kuin alpakanvillassa, mutta laaman villa ei kuitenkaan yllä samalle tasolle alpakan villan kanssa. Poikkeuksen tässä tekee nk. wooly laama, jonka villa muistuttaa jo ominaisuuksiltaan hyvin paljon alpakkaa. Alpakasta on vielä olemassa kaksi omaa lajityyppiään; meidän pörröinen versiomme huacaya ja silkkisempää villaa kantava suri. Valtaosa maailman alpakoista on huacayoita.

Suri-emo vasansa kanssa

Selkeitä eroja laaman ja alpakan välillä pähkinänkuoressa:

  • Laama on alpakkaa huomattavasti kookkaampi, lähes hevosen kokoinen eläin.
  • Käyttötarkoitukseltaan laama poikkeaa alpakasta.
  • Koon lisäksi laaman ulkonäkö on muutenkin erilainen kuin alpakan, mm. korvat ovat pidemmät ja suipot, vähän banaaninmalliset ja sillä on pidempi kuono ja vähäisempi villankasvu.
  • Laama on kulkenut ihmisen kanssa iät ja ajat ja se on ollut tärkeä työjuhta ylänköjen väestölle. Uskoisin laaman olevan myös luonteeltaan paljon alpakkaa välittömämpi ja rohkeampi. Tämä näkyy sosiaalisuutena ja kyvykkyytenä kommunikoida ihmisen kanssa paremmin. Laamasta saa myös alpakkaa herkemmin aggressiivisen.
  • Laama soveltuu luonteensa puolesta erinomaisesti lauman vartijaksi. Se katkaisee pedon saalistusvietin lähtemällä saalistajaa kohti. Se on myös suurikokoinen eläin, jota vastaan eivät kaikki pedot tahdo otella. Joiltakin alpakoilta löytyy tämä sama vietti, mutta laamalla se on usein paljon korostuneempi.

kirjoittanut: Carita Saarinen 2014