Alpacas of Wuthering Heights 

Kasvattajan näkökulmaa jalostustyöstä

Sanotaan, että kasvattajaksi ryhdyttäessä pitää ensin olla visio siitä, mitä lähtee tavoittelemaan. Itse olen huomannut, että omat tavoitteet ja visiot muuttuvat moneen kertaan matkan varrella ja näkyykö maaliviivaa ikinä? Kuten elämässä, on tässäkin asiassa matka kuitenkin määränpäätä tärkeämpää, sillä eläinten kasvatus- ja jalostustyö on ennenkaikkea elämäntapa ja intohimo. Joskus se ottaa paljon, mutta antaa kuitenkin moninverroin enemmän. Uskon, että kun antaa sydämensä jollekin, on mahdollista saavuttaa mitä vain!

Itse olen saanut valitsemastani elämäntavasta enemmän, kuin olisin koskaan uskonut saavani. Olen kasvanut ja voimistunut ihmisenä, saanut toteuttaa itseäni mielin määrin, kokenut lukuisia korvaamattomia hetkiä näiden maailman ystävällisempien otusten parissa, sekä saanut ympärilleni tukevan verkoston eri alojen ihmisiä ja ystäviä! Olen saanut alpakoista itselleni elämäntyön ja paljon enemmän. Oman kokemukseni perusteella autan mielelläni muitakin saman kipinän saaneita tämän ihanan elämäntavan pariin ja tsempata niitä, jotka haluavat alpakoista itselleen elämäntyön.

Mistä lähteä liikkeelle, jos haluaa kasvattajaksi?

Alkuun suosittelen tutustumaan alpakoihin perushoitokurssin muodossa, jotta voi oikeasti saada realistisen käsityksen alpakoiden pidosta ja kasvatuksesta ja sopivatko ne todella elämääsi. Kysy lisää järjestettävistä kursseista. Paras aika kursseille on kevät, mutta jos kysyntää on paljon, voidaan lisäkurssejakin suunnitella.

Kun lopulta tuntee olevansa valmis ottamaan haasteen vastaan, alkaa tavoitteihin tähtäävien eläinten valinta ja sekös onkin tarkkaa työtä. Minkälaisia eläimiä hankkisin? Ensiksi mieti, mihin pyrit. Etsitkö lemmikkejä, vai tahdotko todella ryhtyä kasvattamaan ja jalostamaan alpakoita? Kaikki alpakat eivät suinkaan sovellu kasvatus- / jalostustyöhön. Viisas, kokeneen kasvattajan neuvo kasvatus- ja jalostustyöstä suunnittelevalle; hanki aina parasta, mihin rahasi riittävät. Käytä aina niin hyviä eläimiä, kuin sinun on suinkin mahdollista käyttää. Älä tingi. Laatu on monesti määrää tärkeämpää.

On sanomattakin selvää, että kukin kasvattaja lähtee täysin omista lähtökohdistaan liikkeelle. Alpakoiden ollessa arvokkaita eläimiä ja aloituslauman koko määrältään vähintään kolme yksilöä, voi olla hankalaa saada alkuun heti sitä, mitä eniten himoitsee. (Useinhan meillä on tapana haaveilla juuri siitä, mitä meidän ei ainakaan sillä hetkellä ole mahdollista saada.) Tässäkin asiassa on toki myös valoisa puolensa; jos et tavoittele parempaa, harvoin myöskään saat parempaa. Ja puhuttaessa jalostuksesta, on ideana nimenomaan jatkuva kehittyminen ja olemassa olevan parantaminen. Isossa perspektiivissä vaikutetaan myös koko Suomen eläinkantaan, joten jokaisella yksittäisellä jalostuvalinnalla missä tahansa päin Suomenmaata on merkitystä. Alpakka on pitkäikäinen eläin (n. 15-20-vuotta) ja elinaikanaan se voi saada useita jälkeläisiä. Emät hyvässä tapauksessa yli 10 ja orit, no, teoriassa ihan miten paljon vain! Viisas kasvattaja ymmärtää, että tällöin hänen kerran tekemällään jalostusvalinnalla on pitkäkestoiset seuraukset, niin hyvässä kuin pahassa. Minkälaisen eläimen haluat jatkavan perimäänsä ja kantavan kasvattajanimeäsi? Pyörittele tätä kysymystä mielessäsi jokaisen valintasi edessä, sillä kasvattisi kantavat statustasi koko elämänsä ajan ja saadessaan jälkeläisiä, voivat jatkaa perintöäsi loputtomiin. 

On erittäin tärkeää saada riittävästi opastusta alkutaipaleella jo ennen omien eläinten hankintaa erityisesti, jos ajatuksissasi on teettää vasoja. Meillä Humisevassa Harjussa kurssitetaan vuosittain useita ihmisiä alpakoiden ja niiden kasvatustyön saloihin ja kursseista löytyy tietoa Kasvattajille ja harrastajille- osiosta. Lisäksi Suomessa toimii hieno kasvattajaverkosto, josta löytyy runsaasti kivoja tyyppejä valmiina auttamaan eläinvalinnoissa ja kaikessa muussakin mieltä askarruttavassa!

Haluatko lähteä mukaan kokoajan kasvavaan Suomen kasvattajajoukkoon vai etsitkö uutta verta laumaasi? Kysy rohkeasti lisää ja käväise myös katsomassa myytävät- välilehdellä!

Emät

Frederica de la Fuente

s. 04.07.2013, Suomi

Frederica on kaunis emä hyvistä vanhemmista. Kuvaajana Teemu Rajainmäki.

Väri: Fawn
Isä: Bernando De La Fuente, beige
Emä: Unique Diana, fawn

Frederica saapui luoksemme pääsiäisenä 2014 Alpaca Fuenten tilalta, Lohjalta. 

Freddy on hyväntuulinen emä, joka rakastaa kylpeä aurongonpaisteessa nurmikolla pitkin pituuttaan maaten.

Frederican isän puolen suvusta löytyy maailman arvokkaimpana pidetty kuuluisa alpakkaori Purrumbete Highlander, joka tekee sen suvusta erityisen merkittävän. Lisää tietoa kuuluisasta Accoyo-suvun esi-isästämme täältä.

http://www.alpacafarm.co.nz/alpacas/purrumbete_highlander.php

Fredericalla on kaunis fawn väritys, joskin tavallisesta fawnista poiketen, siinä on vielä erotettavissa hivenen persikkamainen sävy ja upea vikunjalle tyypillinen vaaleampi vatsanalus, kainalot ja kupeet.

Jälkeläiset:

17.7.2016 Humisevan Harjun Poseidon
4.7.2017 Humisevan Harjun Iris
22.6.2018 Baldur of Wuthering Heights

 • Frederican vuoden 2014 villa-analyysin tulokset:
 • Mean fiber diameter: 22.4 microns
 • Standard deviation: 3.8 microns
 • Coefficient of variation: 16,9%
 • Fibers greater than 30 microns: 2,2 %

Humisevan Harjun Aphrodite

s. 12.7.2016, Suomi

Aphrodite vastasyntyneenä äitinsä kanssa. Sydän-kuvio näkyy kyljessä. Myöhemmin on sydän hävinnyt kasvun myötä. Kuvaajana Carita Saarinen.

Väri: Pinto ruskeavalkoisin merkein
Emä: Jackie, pinto ruskeavalkoisin merkein
Isä: Sirpucan Spray, valkoinen, jolla ruskea pilkku kaulassa ja korvien kärjissä

Titin ollessa ihan vastasyntynyt, sen kuvioinnissa vasemmalla puolella näkyi selkeä sydän. Näin tämän hurmaavan olennon nimeksi muodostui Aphrodite, joka on rakkauden, kauneuden, nautinnon ja lisääntymisen jumalatar.

Luonteeltaan Aphrodite on tyyni ja rauhallinen, kuin eläinmaailman Buddha! Ikäänkuin se olisi jatkuvassa zen-tilassa riippumatta siitä, mitä ympäristössä tapahtuu. Rauhallisuudestaan huolimatta se on kuitenkin hyvin utelias ja seurallinen tapaus. Siinä on kyllä päivä pelastettu, kun tämän ihanuuden seurassa saa viettää hetken niitä näitä rupatellen.

Aphroditen omistaa Janika Ahti, mutta asustelee toistaiseksi Humisevassa Harjussa.

Jälkeläiset:
31.7.2018 Tinkan Neferity

Humisevan Harjun Iris

s. 4.7.2017, Suomi 


Iris ensimmäisenä talvenaan Ahlaisissa. Kuvaajana Carita Saarinen.

Väri: Fawn
Emä: Frederica De La Fuente, fawn
Isä: Incredible Carlos Terrano, valkoinen

Suloinen ja hauska Iris hurmaa jokaisen! Se ottaa rohkeasti kontaktia ja antaa ihmisten myös helposti silittää itseään. Se on kasvanut ympäristössä, jossa asiakkaita vierailee usein tilalla leppoisassa ja kiireettömässä hengessä syöttäen alpakoille porkkananpaloja.  

Nimensä tämä neitonen sai Kreikan mytologiasta sateenkaaren henkilöitymän ja jumalten viestinviejän, Iriksen, mukaan. Niin kuin sateenkaari yhdistää taivaan ja maan, Iris yhdistää ihmiset ja jumalat. Hän matkustaa tuulen nopeudella maailman rajalta toiselle ja meren syvyyteen ja alamaailmaan. Iris on Heran, jumalten kuningattaren, henkilökohtainen viestinviejä.

Iris sai Huittisten kevätnäyttelyissä 2018 kehuja hyvästä kasvustaan

Kariniemen Cenni

s. 28.5.2007, Suomi


Cenni arvostaa rauhaa... Kuvaajana Carita Saarinen.

Väri: Dark silver gray
Emä: GSA Chonchita 
Isä: Ronaldo

Cenni on hivenen vakavamielinen ja helposti vetäytyvä rouva, joka lähestyy vain harvoja ja valittuja. Useimmiten se haluaa vain varmistaa, että saa olla rauhassa. Cenni muutti Humisevan Harjun tilalle IItistä Olga ja Tuukka Temosen tilalta kesällä 2016 alkuun hoitopaikalle ja lopulta myytiin Janika Atille yhdessä kesällä 2017 syntyneen vasansa, Ferminan kanssa. Molemmat asustavat toistaiseksi Humisevassa Harjussa.

Fermina

s. 10.8.2017, Suomi


Fermina kuukauden vanhana. Kuvaajana Carita Saarinen.

Väri: Bay black
Emä: Kariniemen Cenni
Isä: Ylitalon Fernando

Fermina syntyi Humisevan Harjun tilalla ja pysyi jonkinaikaa nimettömänä, kunnes lopulta hänet ja hänen emonsa osti Janika Ahti ja antoi tälle hurmaavalle tyttövasalle kauniin nimen, Fermina, joka tarkoittaa vahvaa. Temperamenttiinsa tuo nimi sopiikin kuin nenä päähän, sen verran pippurinen neiti on kyseessä. Usein vierailijoiden suosikki. Ottaa mielellään kontaktia ihmisiin, mutta ei anna koskea. 

Merituulen Frida

s. 8.7.2017, Suomi


Kaunis Frida 1-vuotiaana. Kuvaajana Carita Saarinen.

Väri: Gray appaloosa / modern gray
Emä: Merituulen Belladonna
Isä: Ali-Ollin Usko de la Fuente

Frida on emännän silmänilo, jossa haave appaloosasta pääsi viimein toteutumaan. Toiveissa olisi saada Fridasta lisää yhtä ihastuttavia otuksia tassuttelemaan Humisevan Harjun tilalle. Frida muutti yhdessä Felixin kanssa Humisevaan Harjuun Huittisten kevätnäyttelyiden jälkeen huhtikuussa 2018. Tämä upea tyttönen sai komeat kehut tuomariltamme Tim Heylta, joka tokaisi Fridan nähtyään; "Tähän asti hienoin eläin, jonka olen näyttelyissä nähnyt.". Frida ei kuitenkaan päätynyt valitettavasti kilpailemaan näyttelyn parhaan emän / parhaan alpakan tittelistä, sillä tuolloin ei oltu vielä BAS:n (British alpaca association) sääntöihin hyväksytty modern gray luokkaa, joksi Tim Fridan värin määritteli. Sellainen saatiin kuitenkin vietyä läpi heti kesän 2018 aikana Englannin kasvattajien toimesta, joten mikäli me yhä toimimme näyttelyissä BASN:n sääntöihin nojaten, Fridalla olisi ensi vuonna yhä hyvät mahdollisuudet päästä hyville palkintosijoille, kukaties vaikka kilpailemaan näyttelyn parhaan alpakan tittelistä?

Modern gray väritys on uusi harmaiden värijalostuksen suuntaus merkiten harmaata eläintä, jolla ei ole lainkaan valkoista karvaa. Tavanomaisilla harmailla on aina valkoista kehossaan. Tulevaisuudessa harmaiden kasvattajat tulevat tähtäämään yhä enemmän modern grayhyn. 

Tinkan Neferity

s. 31.7.2018, Suomi 


Raukea Buddhan katse on perintöä äidiltään Aphroditelta. Kuva on otettu n. puoli tuntia syntymästä. Kuvaajana Carita Saarinen.

Väri: Ruskea valkoisella jauhoturvalla
Emä: Humisevan Harjun Aphrodite
Isä: Incredible Don Diego

Emoltaan Aphroditelta Neferity peri buddhamaisen zen-katseen. Neferity on Janika Ahtin ensimmäinen oma kasvatti, joka syntyi Humisevan Harjun tilalla aamutuimaan. Voi sitä odotuksen määrää, joka tämän otuksen syntymää edelsi! Janika punkkasi kuukaudenpäivät tilalla vasan syntymää valvomassa ja vielä sen jälkeenkin, sillä kuka pystyy vastustamaan tällaista söpöläistä?? 

Orit ja ruunat

Sirpucan Spray

s. 28.6.2010, Suomi


Spray on hurmannut monet ihmiset erilaisissa työtehtävissään mm. patikkaretkillä ja tapahtumissa. Kuvaajana Carita Saarinen.

Väri: Valkoinen, kaulassa pieni ruskea pilkku, sekä ruskeaa korvien kärjissä
Emä: Sara
Isä: Kivikummun Tonttu Toljander

Spray saapui luoksemme kesällä 2012 Sirpucan alpakoiden tilalta, Joensuusta, yhdessä Cellon kanssa. Spraylle oli kasvattajan luona opetettu agilitytehtäviä ja se onkin siinä oikein hyvä! Spray onkin sittemmin ottanut osaa useampaankin agilitykisaan, eikä kilpailumenestys ole ollut lainkaan hassumpi. Se myös opastaa mielellään uusiakin ihmisiä alpakka-agilityn saloihin ja vie asiakkaitamme myös mukaville metsäretkille luontoon. Spray on erittäin helppo käsitellä ja kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat Sprayn rauhallisuuden ansiosta nopeasti ja helposti. Sitä on mukava taluttaa, kuljettaa ja se tulee toimeen orilaumassa.

Suvultaan Spray on mielenkiintoinen. Suvun esi-isistä löytyy maineikas Accoyo-suvun ori Pachacuti, jonka sanotaan jättäneen yhden hienoimmista verilinjoista Kanadaan. Pachacuti jätti jälkeensä todella runsasvillaisia jälkeläisiä, kuten hienon jalostusorin MMR Gondstandardin, joka taas jätti jälkeensä lukuisia eurooppalaisia Grand Champion pokaaleja poiminut Sprayn isänäidinisä Goldsrike. Goldstriken koti on Ruotsissa, josta linjaa on saatu myös Suomeen. Vähemmän käytetyn sukunsa puolesta Spray voi olla harkinnan arvoinen orivaihtoehto astutuskuvioita suunniteltaessa.

 • Spray käytettävissä astutuksiin.
 • Astutusmaksu 550€ (sis. Alv 24%)

Sprayn vuoden 2014 villa-analyysien tulokset:

 • Mean fiber diameter: 22.2 microns
 • Standard deviation: 5.8 microns
 • Coefficient of variation: 26.1 %
 • Fibers greater than 30 microns: 8.1 %

Huom! Spray on tulossa myyntiin. Jos kiinnostuit, kysy lisää!

Incredible Carlos Terrano

s. 4.6.2013, Suomi


Komea Carlos sai ykkössijan Huittisten kevätnäyttelyissä valkoisten senior- oriiden luokassa vuonna 2018. Kuvaajana Carita Saarinen.

Väri: Valkoinen
Emä: QAI Vanilla Sky
Isä: Van Diemen Manco

Carlos saapui Humisevaan Harjuun Mathildedalista, Alpacas Incrediblen tilalta, kun lähdin etsimään uutta hyvää jalostusmateriaalia laumaani parantamaan ja samalla eläintä, joka toimisi myös asiakaskäytössä patikoilla ym. Carlos oli heti varma valinta. Sen kanssa homma alkoi toimia heti ja mitä enemmän se on sen koommin työskennellyt, sitä varmempi siitä on tullut. Rauhallinen Carlos on luottokaverini Sprayn ohella, joihin voin luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Carloksen ja Sprayn kanssa ollaan tehty palvelukotikäyntejä, kuljettu hissillä, kierretty lukuisia markkinoita ja talsittu kymmenittäin kilometrejä patikoilla. Agility ei ole Carloksen juttu, mutta kaikki muut käy!

Carlos on käytettävissä astutuksiin. Sukutiedot Astutukset- osiosta. 
Astutusmaksu: 750€ sis. alv24%

Jälkeläiset:

 • 18.5.2017 Humisevan Harjun Heathcliff
 • 5.6.2017 Jannulan Dacapo
 • 8.6.2017 Jannulan Domino
 • 21.6.2017 Humisevan Harjun Berserk
 • 4.7.2017 Humisevan Harjun Iris

Vuoden 2014 villa-analyysien tulokset:

 • Mean fiber diameter: 17.09 microns
 • Standard deviation: 3,8 %
 • Coefficient of variation: 22 %
 • CF: 99,7
 • SF: 16,79
 • Curvature: 43,0

Incredible Don Diego

s. 20.5.2014, Suomi

Diego on rauhallinen kulkija patikkaretkillä. Tästä nuoresta herrasmiehestä tuli ensi kertaa isä kesällä 2018, jolloin syntyivät poika Baldur, sekä tyttö Neferity. Kuvaajana Carita Saarinen.

Väri: Dark fawn
Emä: QAI Naomi of Incredible
Isä: Fowberry Merlin

Diego on Carloksen tapaan kotoisin Alpacas Incrediblen tilalta, Salon Mathildedalista. Diego valikoitui Humisevaan Harjuun sen hienon suvun, kauniin kiiltävän ja erinomaisen villanlaatunsa, sekä kauniin värityksensä puolesta.

Luonteeltaan Diego on herkänpuoleinen. Se ei sovellu varsinaiseksi halialpakaksi, mutta nauttii patikkaretkistä muun porukan mukana. Kaikenlainen rauhallinen oleminen on Diegolle mieleen.

Diego käytettävissä astutuksiin.
Astutusmaksu: 750€ sis. alv24%


Jälkeläiset:

 • 22.6.2018 Baldur of Wuthering Heights
 • 31.7.2018 Tinkan Neferity

Humisevan Harjun Poseidon

s. 17.7.2016, Suomi


Poseidon oli syntyessään persikkaisen sävyinen light fawn, mutta muuttui varttuessaan valkoiseksi. 

Väri: Valkoinen, korvien kärjissä ruskeaa
Emä: Frederica de la Fuente
Isä: Sirpucan Spray

Poseidon sai mahtipontisen nimensä kreikkalaisen mytologian meren jumalan mukaan. Hän oli varsin väkivaltainen jumala ja useat hänen pojistaan perivät tämän luonteen. Hänet tunnettiin myös hevosten herrana. 

Nimensä alkuperästä poiketen tämä kaveri on kaikkea muuta kuin hurjaa luonnetta ja maskuliinista voimaa. Meidän Poseidon on herkkäsieluinen runopoika, jolla on utelias ja lempeä luonne. Posse on varteenotettava vaihtoehto mm. palvelukotikeikalle lähtiessä. Se ei koskaan potki ja käyttäytyy aina hyvin nöyrästi. Herkkä runopojan luonteensa kuitenkin halajaa ennemmän patikkaretkille, luonnon helmaan.

Poseidonin omistaa nykyisin Anni Niskanen, Mikkelistä. Toistaiseksi Poseidon asustelee Humisevan Harjun tilalla.

Humisevan Harjun Heathcliff

s. 18.5.2017, Suomi

Tällaisena söpöläisenä syntyi Heathcliff. Kuvaajana Carita Saarinen.

Väri: Dark brown
Emä: Humisevan Harjun Fuksia
Isä: Incredible Carlos Terrano

Kesän 2017 ensimmäinen vasa ja hurmasi emännän heti. Väritys oli niin kaunis! Heathcliffin nimi pohjautuu Humisevan Harjun romaaniin, jossa Heathcliff on tarinan miespäähenkilö. Humisevan Harjun isäntä herra Earnshaw löytää nuhruisen tumman orpolapsen kaupunkimatkaltaan ja tuo hänet mukanaan Humisevaan Harjuun. Heathcliff ystävystyy läheisesti talon tyttären, Catherinen, kanssa ja he lopulta rakastuvat. Catherine kuitenkin pitää Heathcliffiä alempiluokkaisena ja näin Heathcliff lupaa osoittaa Catherinelle olevansa hänen arvoisensa ja karkaa Humisevasta Harjusta. Malttamaton Catherine nai lopulta naapurikartanon Edgar Lintonin. Kun Heathcliff palaa jälleen Humisevaan Harjuun muuttuneena miehenä, alkaa kostonhimoinen ja rakkauden riuduttama mies tavoitella Catherinea takaisin...

Humisevan Harjun romaani teki vaikutuksen jo ollessani 17-vuotias ja sittemmin myös elokuva on tullut katsottua. Romaani toimi innoittajana tilan nimelle. 

Heathcliff- alpakka on rauhallinen ja helposti käsiteltävä nuori poika, jolla on paljon käyttöpotentiaalia erityyppisessä asiakastyössä. Se on mm. yhdessä Felixin kanssa tehnyt palvelukotikeikkoja, sekä useita patikkaretkiä suoriutuen niistä loistavasti. 

Huom! Heathcliff on tulossa myyntiin tulevaisuudessa. Toistaiseksi hän kuitenkin toimii vielä Humisevan Harjun palkkalistoilla tehden asiakastyötä. Joitain alustavia suunnitelmia voi kuitenkin jo tehdä hänen tulevaisuuden kotiaan koskien. Kysy lisää!

Humisevan Harjun Berserk

s. 21.6.2017, Suomi

Legenda syntyessään. Kuvaajana Carita Saarinen.

Väri: Ruskea, jossa havaittu neulanpään kokoisia pieniä valkoisia pilkkuja
Emä: Humisevan Harjun Hera
Isä: Incredible Carlos Terrano

Berserk. <3 Kaikki merkit sotivat hänen selviämistään vastaan, mutta tämä urhea otus päätti taistella ja lopulta elämä voitti! Emäntä oli juuri palannut vastasyntyneen vauvansa kanssa sairaalasta kotiin, kun tämä pieni ihme päätti tulla maailmaan. Humisevan Harjun pieni isäntä oli tuolloin vain 9 päivän ikäinen. Iltaan mennessä kävi ilmi, että vasalta puuttui peräaukko! Lopetus olisi takuulla ollut järkevin vaihtoehto, mutta liekö äitiyshormonit vaikuttaneet päätökseen, jokatapauksessa vasa päätettiin pelastaa. Vierailta ja tutuilta tuli lahjoituksia alpakanvasan pyllyreijän operaatioon ja ei voinut kuin ihmetellä ihmisten hyväsydämisyyttä tuossa tilanteessa! Itse olin jo ehtinyt miettiä mitä huonekaluja sitä oikein lähtisi myymään... Pyllyreijätön vasa ja emonsa Hera lähtivät puoliltaöin matkalle kohti Saaren tuotantoeläinklinikkaa, Mäntsälään, jossa lienee maan paras alpakkapraktiikka. 

Vasa operoitiin juhannuksen aikana peräti kahteen kertaan ja kävi ilmi, että vasalta puuttui lisäksi peräsuolta n. 2-3cm. Urhea taistelija saapui kotiin kanyyli heiveröisessä koivessaan ja mukanaan aika määrä penisilliiniä ja kipulääkettä, joita emännän oli pikkuruiseen potilaaseen pistettävä. Tulipa siinä sitten harjoiteltua myös suonensisäinen lääkkeenanto... Toipumisoperaatioon mahtui paljon ylä- ja alamäkeä ja pariin otteeseen kutsuin jo eläinlääkärin meille lopettamaan vasan... Uudenkarhea peräaukko kun halusi kuroutua uudelleen umpeen, kun keho kuvitteli sen olevan tavallinen haava. Pelko suolenrepeämästä ja verenmyrkytyksestä oli todella suuri samaan aikaan, kun ylipäätään usko homman onnistumiseen horjui laidasta laitaan. Lopulta päädyimme peräaukon mekaaniseen venytyshoitoon lasten kuumemittaria käyttämällä ja pikkuhiljaa alkoi valoa näkyä tunnelin päässä. :) Myös alkuajan löysänä pysynyt uloste alkoi kiinteytyä suoliston hiljaa kehittyessä ja näin myös ulostemassa alkoi säännöllisesti venyttää peräaukkoa. Vasa selvisi!

Tarinan mukaan berserkit olivat skandinaavisia sotureita, jotka menivät taisteluun kiihkeän raivotilan vallassa. Skandinaavisessa ja germaanisessa kansanperinteessä berserkit olivat varhaiskeskiajan ja keskiajan villejä sotureita, jotka palvoivat Odinia. Berserkit toimivat ylimystön henkivartijoina ja iskujoukkoina. Erään saagan mukaan Norjan ensimmäisen kuninkaan, Harald Kaunotukan, henkivartijat olivat berserkkejä. 

Berserkkejä pidettiin pelottavina vastustajina, joilla uskottiin olevan yliluonnollisia voimia. Sana berserkki tulee mahdollisesti muinaiskandinaavisesta sanasta berserkr, joka tarkoittaa karhunnahkaista paitaa. Tällä tarkoitetaan karhuntaljan käyttöä ja siitä saatavaa raivoa ja voimaa. Lähteenä käytetty Wikipedia- sivustoa.

Juuri kuvailluista raakalaismaisista berserkeistä poiketen tämä suloinen otus muistuttaa kyllä enemmän sellaista kilttiä nallekarhua... :) 

Käsittelyyn tottunut Beksu hurmaa tätänykyä asiakkaita patikkaretkillä, jollaisella sinäkin voit päästä tapaamaan tätä elävää legendaa!

Merituulen Felix

s. 30.6.2017, Suomi

Felix on hyvää tuulta ja heiluvaa häntää. Kuvaajana Carita Saarinen. 

Väri: Valkoinen
Emä: Incredible White Label
Isä: Bourne Edward

Liekö ollut Merituuli raikkaimmillaan, kun tämä kaveri maanpäälle tupsahti. Hilpeää tuulta tämä kaveri on ainakin täynnä. Ihanaan luonteeseen ei voinut olla ihastumatta, kun vierailin Merituulen tilalla, Inkoossa tammikuussa 2018. Tarkoituksenani oli mennä katsomaan ostomielessä hurmaavaa Fridaa, mutta samalla reissulla sovittiin kaupat myös Felixistä. Eipä se hullummalta vaikuttanut noin niinkun jalostusta ajatellen muutenkaan... Enkä ollut kovin väärässä, sillä Felix vei kunniakkaasti näyttelyn parhaan orin ja supreme championin- tittelin Huittisten kevätnäyttelyissä 2018 huhtikuussa, jonka jälkeen muuttivat Felix ja Frida Humisevaan Harjuun vajaan vuoden ikäisinä ipanoina. Emännällä kesti aikansa ymmärtää, mitä oikein oli tapahtunut. Supreme champion, minulla?? Näyttelymenestys nosti hyvää tuulta myös emännän korvien väliin ja uskoa tulevaisuuden jalostusnäkymiin. Kumpa vain jo pääsisi tulevaisuuteen näkemään Felixin tulevat jälkeläiset... Vielä pitää tovi odotella!

Baldur of Wuthering Heights

s. 22.6.2018, Suomi


Kultapoika Baldur on aivan omaa luokkaansa! Kuvaajana Carita Saarinen.

Väri: Fawn
Emä: Frederica de la Fuente
Isä: Incredible Don Diego

Baldur syntyi juhannusperjantaina ja meidän sen kesäinen epäonni vasojen suhteen näytti viimein päättyneen. Fuksia ja Hera olivat tuolloin kumpikin menettäneet vasansa ja se oli selvästi vaikuttanut koko laumaan. Baldur kun syntyi, olivat siitä kaikki tilan emät niin kovin ihastuksissaan ja halusivat jatkuvasti varmistaa, että Baldurilla on kaikki hyvin. Emolla maitoa piisasi paremmin kuin hyvin ja Baldur kasvoi 500g:n päivävauhtia. Voi sitä ryhtiä ja kikkuraa kultaista karvaa! Emäntä sai tyytyväisenä ihailla kasvattinsa kehittymistä. 

Baldurin nimi tulee viikinkien mytologiasta ja merkitsee viattomuuden, kauneuden, ilon, puhtauden, auringon ja rauhan jumalaa. Hän oli Odinin ja Friggin poika.

Balduri näki unia omasta kuolemastaan ja masentui niin, että hänen äitinsä Frigg laittoi jokaisen maailman esineen vannomaan, ettei koskaan vahingoittaisi hänen poikaansa. Kaikilta muilta hän sai valansa, paitsi misteliltä, jonka hän arveli olevan niin harmiton, ettei se voisi koskaan ketään vahingoittaa. Näin jumalat tapasivat huvitella asialla ja heittelivät Balduria esineillä, jotka kimposivat hänestä häntä vahingoittamatta. Jumalten kekuudessa eleli myös kurja keppostelija, Loki, joka veisti mistelistä keihään ja antoi sen Baldurin sokealle veljelle, joka tahtomattaan näin surmasi Baldurin. Baldur päätyi viikinkien manalaan, Heliin, jota vartioi manalan jumala Hel. Baldurin äiti aneli Heliä päästämään Baldurin vapaaksi ja Hel lupasi, että jos jokainen maanpäälinen olento itkisi kyyneleen Baldurin vuoksi, hän pääsisi vapaaksi. Kaikki muut surivat Balduria, paitsi jättiläisnainen, joka olikin valepukuinen Loki ja näin Baldur jäi Heliin. Ragnarokissa Baldur kuitenkin nousi jälleen maanpäälle. Baldurilla oli tarinassa myös kultainen hohto ja kultaiset kutrit. 

Tarinan Baldurissa ja meidän Baldurissa yhdistyy paljon samoja piirteitä. Baldur onkin aivan omaa luokkaansa Humisevan Harjun eläinten keskuudessa. Se on aivan syntymästään asti ollut aivan erityisen ihmisläheinen, joka tekee siitä erikoisen. Alpakka ei tavallisesti ole mikään ihmisen halinalle, mutta Baldur on toista. Sen luottamus ja ilo ihmistä kohtaan on aivan ainutlaatuista. Hänen ollessa vain reilun viikon ikäinen, hän nukahti tilalla järjestettävässä alpakkatreffitapahtumassa pienen pojan syliin ja tapasi etsiä aina emännältä maitoa suloisesti ynisten. Häntä saavat ihmiset silitellä ja rapsutella. En malta odottaa, mitä tästä pojasta vielä tulee!