KOULUTUSPALVELUT

Koulutuspaikat alpakoille

Etsitkö harmoniaa sekä luottamusta itsesi ja eläimesi välille? Kaipaatko enemmän iloa työskentelyynne? Humiseva Harju tarjoaa alpakoiden koulutuspaikkoja, sekä käsittelykursseja ja opastusta paremman yhteisymmärryksen saavuttamiseksi.

Alpakan koulutuspaikat

Tarjoamme koulutuspaikkoja oreille, ruunille ja emille. Eläin voi olla minkä ikäinen tahansa, vanhakin voi oppia.

Arvoihimme kuuluu eläimen kunnioittava kohtelu. Kunnioitusta on mm. toisen tilan arvostaminen. Myös eläimillä on oma henkilökohtainen tilansa, jonne ei sovi tunkeutua röyhkeästi. Arkaakin eläintä pitäisi kuitenkin voida lähestyä luontevasti. Miten tämä sitten onnistuu? Luottamus kehittyy pienistä palasista ja sen päälle rakentuu kaikki se, mitä eläimelle on tarkoitus jatkossa opettaa. Jos luottamuksen rakentamiseen ei kiinnitetä riittävää huomiota, koulutustilanteet voivat muodostua eläimelle pelottaviksi ja eläin oppii lähinnä negatiivisia asioita. Tällöin itse asian opettaminen voi olla täyden tuskan takana.

Muita tärkeitä elementtejä eläinten kouluttamisessa on oikea-aikainen palkkaaminen, paineenpoisto ja hetkeen keskittyminen. Kun eläintä koulutetaan, sille tulisi antaa täysi, jakamaton huomio koko session ajan.

Eläin oppii yksilöllisesti. Toinen oppii nopeasti ja toinen hitaammin. Luottamuksen saavuttaminen voi myös olla toiselle helpompaa kun taas toisen kanssa tämä vaihe voi kestää pitkäänkin. Eräs tärkeimmistä koulutussäännöistä on myös kiireen unohtaminen. Kiireessä ei yleensä saavuteta hyviä tuloksia. Oikeanlaiset koulutusmenetelmät taas tuovat harjoituksiin tehoa ja niiden avulla voidaan päästä tuloksiin nopeastikin.

Kehitämme jatkuvasti omaa osaamistamme eläinten käsittelyssä ja koulutuksessa. Sain kunnian olla mukana maailman kuuluisimman kamelidikouluttajan, Marty Mc Gee Bennettin, kaksipäiväisellä kurssilla Lohjalla, Alpaca Fuenten tilalla, elokuussa 2014. Kuvassa Marty demonstroi Jackien kanssa kuinka alpakan tasapainosta huolehditaan hoitotoimien aikana.

Peruskoulutus

Teemme alpakan peruskoulutusta, kuten rutiinitoimenpiteistä suoriutumista tasapainoisessa mielentilassa.

Rutiinitoimenpiteitä ovat mm.:

  • Paimentaminen talliin tai pieneen kokooma-aitaukseen. Alpakka opetetaan hallitussa mielentilassa kuuntelemaan ihmisen ruumiinkieltä ja siten helpotetaan kokoomista.
  • Riimuttaminen
  • Taluttaminen
  • Kynsien leikkuu
  • Alpakka olisi myös hyödyllistä totuttaa ihmisen kosketuksiin ympäri kehoaan mm. tutkimista, kerintää ja näyttelyitä varten

Voiko alpakan kanssa harrastaa?

Opetamme alpakoille myös erityistaitoja. Haluatpa sitten harrastaa alpakkasi kanssa agilitya, käydä pitkillä kävelylenkeillä, nauttia yhdessä luonnosta vaikkapa marja- tai sienimetsässä, vierailla erilaisissa tapahtumissa tai tehdä eläinavusteista toimintaa, me autamme sinua ja alpakkaasi alkuun valitsemasi harrastuksen parissa turvallisesti! On hyvä kuitenkin muistaa, että alpakkasi on persoona ja se on hyvin määräävässä asemassa yhteisiä harrastuksia valittaessa. Harrastusvalinta pitäisi tehdä yhdessä eläimen kanssa arvioimalla, mihin oma eläin parhaiten soveltuu ja mistä se nauttii. Joskus uuden omaksuminen voi myös viedä jonkin aikaa. Me arvioimme alpakkasi ja sen perusteella opastamme kohti yhteisiä hauskoja hetkiä valitsemanne harrastuksen parissa!

Vaihtoehtoja harrastuksiin:

  • Suunta agilityesteille
  • Naksutinkoulutusta ja temppuja yhdessä oivaltaen
  • Patikointia luonnossa kaikkina vuodenaikoina
  • Ilahduttamista tapahtumissa
  • Arvokasta eläinavusteista toimintaa

On hyvä muistaa, että kaikki alpakat eivät sovellu tapahtumissa esiintymiseen ja eläinavusteiseen toimintaan laitosvierailujen muodossa. Vieläkin harvempi kestää nämä tilanteet täysin yksin, ilman laumatoveria. Yksin lähtemistä emme suosittele sellaisenkaan eläimen kohdalla, joka sen näennäisesti sietää. Alpakka voi oppia kestämään paineet, mutta tämä ei tarkoita, että se olisi eläimelle miellyttävää. Eläimen kanssa toimiessa on aina hyvä kuulostella, miltä toiminta eläimestä tuntuu. Näin parhaiten osoitat välittämisesi lemmikkiäsi kohtaan.

Mitä koulutus käytännössä on?

Otamme vastaan kaiken ikäisiä alpakoita koulutuspaikoille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ainoastaan eläimeltä odotetaan uusien taitojen omaksumista, vaan myös omistajan tulee olla valmis oppimaan uutta, sekä tarvittaessa muuttaan aiempia toimintatapojaan.

Alpakoiden koulutus

Tavoitteemme on saada eläimen ja omistajan välinen yhteistyö ja -ymmärrys toimimaan ja tämä merkitsee, että molempien on opittava jotain uutta entisen tilalle.

Alpakan tullessa koulutukseen, sille opetetaan ensin rentous ja rauha. Tämän jälkeen voidaan vasta opettaa eläimelle jotain tiettyä taitoa. Tämä siksi, että ainoastaan rennossa ja rauhallisessa mielentilassa on mahdollisuus oppia jotain positiivista.

Alpakka on eläimenä monesti varauksellinen, eivätkä kiinniottotilanteet ole siitä yleensä niitä parhaimpia hetkiä elämässä. Alpakalle onkin hyvä antaa hieman pitempi sulatteluaika kuin vaikka hevoselle tai koiralle. Tästä syystä tavoitteellinen koulutus suoritetaan maksimissaan 3 x viikossa pienissä erissä kerrallaan sen mukaan, minkä eläin sillä hetkellä pystyy omaksumaan.  Eläin kertoo kyllä, mikä sille on tarpeeksi ja harjoitus päätetään aina onnistuneeseen hetkeen. Koulutus kestää yleensä aina muutaman kuukauden.

Koulutuksen päätyttyä annamme opastuksen kotona tapahtuvaa harjoittelua varten.

Koulutus sisältää:
Täysihoito
Koulutus 3 x viikossa
Opastus kotona tapahtuvaa harjoittelua varten

Koulutuspaikan hinta:
1 alpakka 334€/kk
2-5 alpakkaa 322€/alpakka/kk
> 5 alpakkaa sopimuksen mukaan
Hinnat sisältävät alvin.