Tilan alpakat

Rakkaudesta kiehtoviin monivärisiin, olemme valinneet jalostussuunnaksemme paintit, multicolorit, appaloosat ja harlequini, eli lyhyesti, moniväriset alpakat! Ehkäpä jatkossa valikoidumme vain jonkun tietyn värityypin jalostamiseen, mutta toistaiseksi olemme onnellisia jokaisesta onnistuneesta tuotoksesta, jonka saamme maailmaan! Moniväristen jalostustyöhön kuitenkin kuuluvat tiiviisti myös yksiväriset yksilöt, jotka omilla geeneillään auttavat saamaan terveitä monivärisiä. Siispä myös kaunis yksivärinen voi olla meille merkittävä askel kohti Suomen kauneinta moniväristä alpakkaa!

Olemme Suomen ensimmäinen kyseisen jalostuslinjan valinnut kasvattaja ja toivomme onnistuvamme tarjoamaan laadukkaita monivärisiä yksilöitä.

Ensimmäiset alpakat meille saapuivat kevättalvella 2012.

Moniväristen alpakoiden ulkonäkö on houkuttelevan monipuolinen. Jokainen on omanlaisensa yksilö ja uniikki olento, ei ole kahta samanlaista! Lisäksi niistä saatavasta villasta kehrätään joka kerran ainutlaatuinen tuote, joka myydään eläimen omana tuotteena, sen omalla nimellä ja tarinalla varustettuna.

Omia kasvatteja meille on tähän mennessä syntynyt kaksi. Myytäviä eläimiä meiltä ei toistaiseksi löydy, mutta annamme mielellämme suosituksia, jos olet etsimässä itsellesi alpakkaa!

Naiset ensin:

Jackie

s. 10.01.2003, Hollanti

Tilan luottohoitaja, rakas siskoni, Laura Hakulinen ja Jackie iltapäiväkävelyllä syksyllä 2013. Kuvaajana Carita Saarinen.

Jackie saapui meille Helinin alpakoilta helmi-maaliskuun taitteessa vuonna 2012, Eurasta. Tämä vanha rautarouva oli jo ehtinyt nähdä maailmaa enemmän kuin alpakalta odottaisi. Hollannin synnyinsijoiltaan Jackie muutti tietääksemme ensin Sveitsiin, sieltä Saksan kautta Suomeen ja Suomessakin olemme jo kolmas omistaja. Olemme luvanneet Jackielle luotamme loppuelämän kodin, ja monen vuoden tauon jälkeen Jackie pyöräytti meille yllätysvasan heti syksyllä 2012,  suloisen tytön, Humisevan Harjun Fuksian!

Jackie on meille kaikille hyvin erityinen ja tärkeä. Se on tilan ehdoton alfanaaras ja hoitaa jälkikasvunsa varmoin ottein.

Jackien kanssa on aina ollut helppo toimia. Se on erittäin järkevä tilanteessa kuin tilanteessa ja luo omalla olemuksellaan turvallisuuden tunnetta sekä toisiin alpakoihin, että ihmisiin. Kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat kuin leikki ja Jackien saa tarhasta kiinni ruuan voimalla ilman lisäapukeinoja.

Jackiella on kuitenkin selvä visio, että kenen kanssa, minne ja miten hän kulkee. Jackien kanssa on alkuun käyty monta keskustelua suunnasta tai matkan jatkumisesta. Sillä oli tapana osoittaa epäluottamustaan taluttajiaan kohtaan menemällä maaten ja kieltäytymällä liikkumasta haluttuun suuntaan. Pikkuhiljaa harjoittelemalla ja varmoin ottein toimimalla tämä tapa on jäänyt pois. Jackie palkitsee ihmisen, joka on luottamuksen ja kunnioituksen arvoinen. Vuonna 2013 saivat Carita ja Jackie seuraeläinluokan kolmossijan Alpakkakartanon 10-vuotis juhlanäyttelyissä, jotka keräsivät paljon osanottajia.

Jackie teki meille toisen vasan 7.7.2014, sievän tytön, Humisevan Harjun Heran.

Jackien vuoden 2014 villa-analyysin tulokset:
Mean fiber diameter: 30.9 microns
Standard deviation: 5.6 microns
Coefficient of variation: 18 %
Fibers greater than 30 microns: 46.8 %

Villa Alpakan Amalia

s. 08.06.2011, Suomi

Amalia toimii emälauman vartijana. Se tarkastelee aika ajoin tilannetta vanhan maakellarin katolta, ja tarvittaessa varoittaa muita epäilyttävistä kulkijoista. Amalian kesäkirmauksen kuvasi Heidi Ojanen.

Amalia ostettiin suoraan kasvattajaltaan, Villa Alpakan- tilalta, Harjavallasta. Koska Amalia saapui meille hieman ennen Jackieta, saimme mukaamme myös seuralaiseksi pienen Unski-pojan, johon ei myöskään voinut olla ihastumatta! Unski muutti myöhemmin Konijänkän Kotieläintilalle Äkäslompoloon.

Amalia on hurmaava! Se oli nuorempana hyvin arka ja epäileväinen ja ainakin vuoden päivät sen kanssa oli hyvin haasteellista suoriutua perus hoitotoimenpiteistä, sillä sitä pelotti ihmisten kanssa oleminen. Teimme kovasti töitä sekä sen, että itsemme kanssa ja ryhdyimme opiskelemaan alpakan käsittelyä ja koulutusta enemmän Amalian myötä. Tämä tarkoitti lähinnä ensin oman itsen rauhoittamista ja hengityksen ja adrenaliinitason tietoista laskemista. Kun nämä asiat alkoivat sujua, alkoi luottamus välillemme vähitellen muotoutua. Pikkuhiljaa saavutettiin uusia tunnetiloja yhdessä olosta ja nykyisin välillämme vallitsee parempi luottamus kuin olisin koskaan uskonut saavuttavamme. Hoitotoimenpiteet sujuvat ongelmitta ja Amalia lähtee myös erittäin mielellään tutkimaan ympäristöä ja harrastamaan agilitya kanssamme ihan itsekseen! Amaliaa on helppo opettaa erilaisiin tehtäviin, sillä se on kiinnostunut ihan kaikesta ja herkut maistuvat aina! Se söisi porkkanaa niin paljon kuin sille jaksaa syöttää! Amalia on luontainen agilitymestari. Sillä on upean ilmavat liikkeet ja vauhtia ja intoa riittää! Amalian odotetaan saavan ensimmäinen vasansa kesällä 2015.

Amalian vuoden 2014 villa-analyysin tulokset:
Mean fiber diameter: 26.3 microns
Standard deviation: 6.3 microns
Coefficient of variation: 24.1 %
Fibers greater than 30 microns: 20,9 %

Humisevan Harjun Fuksia

s. 22.09.2012, Suomi

Fuksia nauttimassa kilpajuoksusta pellolla elokuussa 2014. Kuvaajana Heidi Ojanen.

Fuksia on Jackien vuoden 2012 yllätysvasa. Osasimme kyllä tuolloin jo hieman aavistaa jotain ja teetimme Jackielle ultraäänitutkimuksen, josta meille valkeni asian laita. Olimme hyvin onnellisia ja innoissamme saadessamme ensimmäisen kasvattimme jo niin varhain! Olimmehan olleet alpakanomistajia Fuksian synnyttyä vasta 7kk, kun yleensä alpakkavauvoja joutuvat monet tuoreet kasvattajat odottamaan paljon pidempään.

Fuksia on ollut aina hyvin järkevä ja käyttäytynyt käsittelytilanteissa aina moitteettomasti. Myös monesti vaikeat asiat, kuten varpaankynnen leikkuut ovat sujuneet mutkattomasti, kuten myös talutus, jo ihan ensimmäisestä kerrasta lähtien! Fuksian olen myös voinut saada tarhasta kiinni sen ollessa vapaana ilman että olisi pitänyt ajaa se talliin, tai että olisin tarvinnut kaveria avuksi. Ihmisen kanssa seurustelu ei Fuksiaa silti koskaan ole liiemmin kiinnostanut, vaikka kauniisti aina käyttäytyykin. Luonteensa puolesta se on hyvin paljon äitinsä kaltainen. Me tahdomme kunnioittaa eläimen omaa tilaa, valinnanvapautta, sekä persoonaa, emmekä pakota Fuksiaa seurustelemaan ihmisen kanssa. Meille riittää, että se on tyytyväinen ja läsnä!

 

Fuksian vuoden 2014 villa-analyysin tulokset:
Mean fiber diameter: 24.2 microns
Standars deviation: 5.0 microns
Coefficient of variation: 20.4 %
Fibers greater than 30 microns: 9.7 %

Frederica de La Fuente

s. 04.07.2013, Suomi

Frederica on kaunis emä hyvistä vanhemmista. Odotamme siltä hyvää jälkeläisnäyttöä. Kuvaajana Teemu Rajainmäki.

Frederica saapui luoksemme pääsiäisenä 2014. Se on hyväntuulinen nuori emä, joka tulee rohkeasti ihmisen lähelle syömään heiniä ja oleskelemaan, sekä osoittaa tervettä kiinnostusta ihmistä kohtaan. Frederica vaatii vielä kuitenkin hieman lisää kokemusta ja koulutusta ja tulee varmasti Amalian lailla antamaan meille lisää kokemusta alpakoiden kouluttamisesta!

Frederican isän puolen suvusta löytyy maailman arvokkaimpana pidetty kuuluisa alpakkaori Purrumbete Highlander, joka tekee sen suvusta erityisen merkittävän. Lisää tietoa kuuluisasta Accoyo-suvun esi-isästämme täältä.

http://www.alpacafarm.co.nz/alpacas/purrumbete_highlander.php

Fredericalla on upean kullahtavan värinen ja superpehmeä villa, väriä kutsutaan fawniksi. Tavallisesta fawnista poiketen, siinä on vielä erotettavissa hivenen persikkamainen sävy ja upea vikunjalle tyypillinen vaaleampi vatsanalus, kainalot ja kupeet. Frederican värigeenit sopivat hyvin moniväristen kasvatukseen.

Frederican vuoden 2014 villa-analyysin tulokset:
Mean fiber diameter: 22.4 microns
Standard deviation: 3.8 microns
Coefficient of variation: 16,9%
Fibers greater than 30 microns: 2,2 %

Humisevan Harjun Hera

s. 7.7.2014, Suomi

Kuvassa kuukauden ja yhden viikon ikäinen kaunotar. Hera kävi tutustumassa kameraan ja tuunasi kuvaa puhalluksellaan. Kuvaajana Carita Saarinen.

Luonnetta tältä pikku veijarilta löytyy! ”En varmasti aio häviä teille!!” Kuvaajana Heidi Ojanen.

Hera on todellinen ylpeydenaiheemme! Ensimmäinen täysin omista eläimistä saatu jälkeläinen. Heran isä on tilan oma ori Spray ja äiti alfanaaraamme Jackie. Jackie on tähän asti periyttänyt vahvasti kaunista medium brownia, eli keskiruskeaa väriä riippumatta orin väristä. Muista Jackien jälkeläisistä poiketen Hera sai syntymälahjaksi myös suloisen valkoisen maitoparran. Voiko muuten olla mitään ihanamman tuntuista, kuin pienen vasan villa? Vastaus: Ei voi!

Hera sai nimensä Kreikan mytologian jumalattaren Heran mukaan, joka on avioliiton, aviollisen rakkauden, hedelmällisyyden ja synnytyksen jumalatar.

Heran ensimmäiset villa-analyysit saadaan vasta ensimmäisen kerinnän jälkeen keväällä 2015.

Ja sitten miehet:

Sirpucan Spray

s. 28.6.2010, Suomi


Spray saapui luoksemme Sirpucan alpakoiden tilalta, Joensuusta. Spraylle oli kasvattajan luona opetettu agilitytehtäviä ja se onkin siinä oikein hyvä! Spray vei Suomen alpakkayhdistyksen vuoden 2013 juhlanäyttelyissä toisen sijan agilityssa yhdessä Teemun kanssa häviten vain maamme johtavalle agilitysankarille, Sanna Sillanpäälle ja hänen emälleen Kreetalle. ;) Spray on erittäin helppo käsitellä ja kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat Sprayn rauhallisuuden ansiosta nopeasti ja helposti. Sitä on mukava taluttaa, kuljettaa ja se tulee toimeen orilaumassa.

Spray on hieno ja raamikas ori ja selvästi onnistui periyttämään raamikkuuttaan myös Jackien vuoden 2014 vasaan, Heraan, joka on Sprayn ensimmäinen jälkeläinen. Väriltään Spray on valkoinen, jolla on pikkiriikkinen vaaleanruskea pilkku kaulan vasemmalla puolella ja oikean korvan kärjessä. Villaa Spray tuottaa todella paljon!

Suvultaan Spray on mielenkiintoinen. Suvun esi-isistä löytyy maineikas Accoyo-suvun ori Pachacuti, jonka sanotaan jättäneen yhden hienoimmista verilinjoista Kanadaan. Pachacuti jätti jälkeensä todella runsasvillaisia jälkeläisiä, kuten hienon jalostusorin MMR Gondstandardin, joka taas jätti jälkeensä lukuisia eurooppalaisia Grand Champion pokaaleja poiminut Sprayn isänäidinisä Goldsrike. Goldstriken koti on Ruotsissa, josta linjaa on saatu myös Suomeen. Spray on ehdottomasti harkinnan arvoinen orivaihtoehto tulevan kesän astutuskuvioita suunniteltaessa!

Spray on käytettävissä kesän 2015 astutuskaudella, kysele lisää sähköpostitse! humisevaharjukullaa@gmail.com.

Mahdollisuus tilata astutus myös omalle tilallesi! Kysy lisää!
Astutusmaksu 550€ (sis. Alv 24%)

Sprayn vuoden 2014 villa-analyysien tulokset:
Mean fiber diameter: 22.2 microns
Standard deviation: 5.8 microns
Coefficient of variation: 26.1 %
Fibers greater than 30 microns: 8.1 %

Sirpucan Cello

s. 2.10.2011, Suomi

Cello on suloinen pieni nappisilmä, jonka katse saa ikiroudankin sulamaan! Kuvaajana Laura Hakulinen.

Cello saapui Sprayn kanssa juuri vieroitettuna 10kk:n ikäisenä poikasena kasvattajaltaan  Sirpucan alpakoiden tilalta, Joensuusta. Se on urhea pieni alpakka, joka on meille aivan erityisen rakas! Cello on todella ainutlaatuinen. Se on ainoa tietämäni alpakka, joka katsoo ihmisiä suoraan silmiin, ihan kuin se pystyisi tulkitsemaan meitä paremmin kuin muut tilamme eläimet. Luonteeltaan se on sävyisä ja mutkaton. Se on aina kiinnostunut kaikesta ja rakastaa porkkanoita ja kaikkia herkkuja vähän samalla ahnaudella, kuin Amalia. Sitäkin on siis helppo mm. palkita hienoista suorituksista agilityradalla. Cello on tilamme showtähti ja hänen kanssaan kierrämme erilaisissa tapahtumissa, sillä Cello tykkää nähdä maailmaa! Yhteistä aikaa vietämme lähtemällä keskenämme tutkimaan luontoa ja etsimään kaikenlaista herkullista syötävää.

Cello on nuori poika, jolla ei olla vielä astutettu. Vaikka sen rakenne ei luultavasti riitäkään jalostusoriksi, mielenkiinnosta kokeilemme sitä astutukseen omille emillemme ehkä jonain päivänä. Cellolla on nimittäin erittäin komea isä, Sveitsin tuonti, upea silver gray- värinen ori AoS Nooa! Ja onhan tämä poika alusta asti antanut itsestään enemmän kuin olisi uskottu.

Väriltään Cello on true black. Isänsä tuoman värigeenin perusteella Cello saattaa hyvinkin periyttää harmaan vasan harmaalle emälle tai myöskin pintoa oikeanlaisella jalostusvalinnalla.

Cellon vuoden 2014 villa-analyysien tulokset:
Mean fiber diameter: 22.5 microns
Standard deviation: 5.5 %
Coefficient of variation: 24.3 %
Fibers greater than 30 microns: 8,4 %