Humisevan Harjun alpakat

Humisevan Harjun alpakkatila

Humisevan Harjun alpakat aloitti kasvatustoimintansa vuonna 2012.

 

Kasvattajan näkökulmaa jalostustyöstä

Kasvattajaksi ryhdyttäessä pitää ensin olla visio siitä, mitä lähtee tavoittelemaan, sanotaan. Itse olen huomannut, että tavoitteet ja visiot muuttuvat monta kertaa kuljettaessa kohti omaa määränpäätä ja tullaanko lopulta perille koskaan? Kuten elämässä, on tässäkin asiassa matka kuitenkin määränpäätä tärkeämpää, sillä eläinten kasvatustyö on ennenkaikkea elämäntapa. Se sekä ottaa, että antaa, eikä siihen kannata lähteä vain rahaa tavoitellakseen. Mukana täytyy olla sydäntä ja paljon, paljon kärsivällisyyttä. Pitää olla valmis uhraamaan kaikkensa asiansa eteen ja olemaan sinnikäs. Usko, toivo, rakkaus, tämä maaginen kolmikko, on syytä pitää mukana joka hetkessä! Universumi kyllä pitää huolen lopusta. ;)

Kun lopulta tuntee olevansa valmis ottamaan haasteen vastaan, alkaa tavoitteihin tähtäävien eläinten hankinta. Minkälaisia eläimiä hankkisin? Ensiksi mieti, mihin pyrit? Viisas kokeneen kasvattajan neuvo; hanki aina parasta, mihin rahasi riittävät. Käytä aina niin hyviä eläimiä, kuin sinun on suinkin mahdollista käyttää. Älä tingi. Laatu on monesti määrää tärkeämpää.

On sanomattakin selvää, että kukin kasvattaja lähtee täysin omista lähtökohdistaan liikkeelle. Alpakoiden ollessa arvokkaita eläimiä ja aloituslauman koko määrältään vähintään kolme yksilöä, voi olla hankalaa saada alkuun heti sitä, mitä himoitsee. (Useinhan meillä on tapana haaveilla juuri siitä, mitä meidän ei ainakaan sillä hetkellä ole mahdollista saada.) Tässäkin asiassa on toki myös valoisa puolensa; jos et tavoittele parempaa, et saa parempaa. Ja puhuttaessa jalostuksesta, on ideana nimenomaan jatkuva kehittyminen ja olemassa olevan parantaminen. Isossa perspektiivissä vaikutetaan myös koko Suomen eläinkantaan, joten jokaisella yksittäisellä jalostuvalinnalla missä tahansa päin Suomenmaata on merkitystä. Alpakka on pitkäikäinen eläin (n. 15-20-vuotta) ja elinaikanaan se voi saada useita jälkeläisiä. Emät hyvässä tapauksessa yli 10 ja orit, no, teoriassa ihan miten paljon vain! Viisas kasvattaja ymmärtää, että tällöin hänen kerran tekemällään jalostusvalinnalla on pitkäkestoiset seuraukset, niin hyvässä kuin pahassa. Minkälaisen eläimen haluat kantavan kasvattajanimeäsi? Pyörittele tätä kysymystä mielessäsi jokaisen valintasi edessä, sillä kasvattisi kantavat statustasi koko elämänsä ajan ja saadessaan jälkeläisiä, voivat jatkaa perintöäsi loputtomiin. 

On erittäin tärkeää saada riittävästi opastusta alkutaipaleella jo ennen omien eläinten hankintaa erityisesti, jos ajatuksissasi on teettää vasoja. Meillä Humisevassa Harjussa kurssitetaan vuosittain useita ihmisiä alpakoiden ja niiden kasvatustyön saloihin ja kursseista löytyy tietoa etusivulta. Lisäksi Suomessa toimii hieno kasvattajaverkosto, josta löytyy runsaasti huippukivoja tyyppejä valmiina tukemaan eläinvalinnoissa ja kaikessa muussakin mieltä askarruttavassa!

Haluatko lähteä mukaan kokoajan kasvavaan Suomen kasvattajajoukkoon vai etsitkö uutta verta laumaasi? Kysy rohkeasti lisää ja käväise myös katsomassa myytävät- välilehdellä!

 

Naisväki ensin:

Humisevan Harjun Fuksia

s. 22.09.2012, Suomi

Fuksia nauttimassa kilpajuoksusta pellolla elokuussa 2014. Kuvaajana Heidi Ojanen.

Fuksia on edesmenneen alfaemämme, Jackien, vuoden 2012 yllätysvasa, ensimmäinen Humisevan Harjun kasvatti.

Luonteeltaan Fuksia on ollut aina hieman varautunut, mutta järkevä ja käyttäytynyt käsittelytilanteissa aina moitteettomasti.

Jälkeläiset:

7.6.2015 Erittäin vaikean asentovirheen vuoksi kuollut tummanruskea enkelipoika, Humisevan Harjun Amor.
18.5.2017 Humisevan Harjun Heathcliff

 

Fuksian vuoden 2014 villa-analyysin tulokset:
Mean fiber diameter: 24.2 microns
Standars deviation: 5.0 microns
Coefficient of variation: 20.4 %
Fibers greater than 30 microns: 9.7 %

 

Frederica De La Fuente

s. 04.07.2013, Suomi

Frederica on kaunis emä hyvistä vanhemmista. Kuvaajana Teemu Rajainmäki.

Frederica saapui luoksemme pääsiäisenä 2014 Alpaca Fuenten tilalta, Lohjalta. 
Freddy on hyväntuulinen emä, joka rakastaa kylpeä aurongonpaisteessa nurmikolla pitkin pituuttaan maaten.

Frederican isän puolen suvusta löytyy maailman arvokkaimpana pidetty kuuluisa alpakkaori Purrumbete Highlander, joka tekee sen suvusta erityisen merkittävän. Lisää tietoa kuuluisasta Accoyo-suvun esi-isästämme täältä.

http://www.alpacafarm.co.nz/alpacas/purrumbete_highlander.php

Fredericalla on upean kullahtavan värinen villa, väriä kutsutaan fawniksi. Tavallisesta fawnista poiketen, siinä on vielä erotettavissa hivenen persikkamainen sävy ja upea vikunjalle tyypillinen vaaleampi vatsanalus, kainalot ja kupeet.

Jälkeläiset:

17.7.2016 Humisevan Harjun Poseidon
4.7.2017 Toistaiseksi vielä nimeämätön tyttövasa

 

Frederican vuoden 2014 villa-analyysin tulokset:
Mean fiber diameter: 22.4 microns
Standard deviation: 3.8 microns
Coefficient of variation: 16,9%
Fibers greater than 30 microns: 2,2 %

 

Humisevan Harjun Hera

s. 7.7.2014, Suomi

Hera osaa nauttia elämästä! Kuvaajana Carita Saarinen.

Ah, minun rakas! <3 Ensimmäinen täysin omista eläimistä saatu jälkeläinen! Heran isä on tilan oma ori Spray ja äiti edesmennyt alfanaaraamme, Jackie.

Luonne tällä ihanalla tytöllä on täyttä kultaa! Se on äärimmäisen rautahermoinen ja kärsivällinen, eikä osaa ollenkaan pelätä olla ihmisen kanssa tekemisissä. Välillemme on kehittynyt aivan erityinen suhde ja ystävyys on vain voimistunut vuosien myötä. Mikä parasta, näyttäisi siltä, että se myös periyttää ihanaa luonnettaan vasoilleen. ;)

Hera sai nimensä Kreikan mytologian jumalattaren Heran mukaan, joka on avioliiton, aviollisen rakkauden, hedelmällisyyden ja synnytyksen jumalatar.

Jälkeläiset:

21.6.2017 Humisevan Harjun Berserk.

 

Heran vuoden 2015 villa-analyysin tulokset:
Mean fiber diameter: 20,7 microns
Standard deviation: 4,4 %
Coefficient of variation: 21,1 %
CF: 97,0 %
SF: 20,2 microns
Curvature: 30,2 Dg/mm

 

Humisevan Harjun Aphrodite

s. 12.7.2016, Suomi

Aphrodite vastasyntyneenä äitinsä kanssa. Sydän-kuvio näkyy kyljessä. Myöhemmin on sydän hävinnyt kasvun myötä. Kuvaaja: Carita Saarinen

Humisevan Harjun Aphrodite "Titi" jäi Jackien viimeiseksi perinnöksi tilallemme. Sain aavistuksen asiasta, kun Jackie teki lähes itsensä kopion, jollaista se ei ollut vielä ikinä kuunaan tehnyt. Tähän mennessä oli Jackie tehnyt vain yksivärisiä keski- tai hieman punaruskeita jälkeläisiä riippumatta orin väristä. Minusta Aphrodite oli siis selvä enne. Titi on Heran täyssisko, eli isänä silläkin on Sirpucan Spray.

Sen ollessa ihan vastasyntynyt, sen kuvioinnissa vasemmalla puolella näkyi selkeä sydän. Näin tämän hurmaavan olennon nimeksi muodostui Aphrodite, joka on rakkauden, kauneuden, nautinnon ja lisääntymisen jumalatar.

Titi jäi ilman äitiä melko tarkkaan puolen vuoden ikäisenä. Hyvä äiti siis jaksoi saatella tyttärensä juuri luovutusikään, kunnes sen voimat ehtyivät, joten aavistukseni piti pelottavankin tarkkaan paikkansa... Onneksi jo muutaman päivän päästä menetyksestään alkoi reipas Titi jälleen olla oma puhelias itsensä ja ryhtyi pienen patistuksen voimin syömään alpakanrehua kipasta. Elämä voitti ja olinhan antanyt sen äidillekin lupauksen pitää sen lapsesta hyvää huolta. <3

Luonne on tälläkin kaverilla vailla vertaa, samoin kuin täyssiskollansa Heralla. Se on rauhallinen, kuin viilipytty, ei ikinä säpsyile tai tunnu jännittävän oikein mitään, ikäänkuin se olisi jatkuvassa zen-tilassa riippumatta siitä, mitä ympäristössä tapahtuu. Rauhallisuudestaan huolimatta se on kuitenkin hyvin utelias ja seurallinen tapaus. Siinä on kyllä päivä pelastettu, kun tämän ihanuuden seurassa saa viettää hetken niitä näitä rupatellen.

Aphrodite on myyty, mutta asustaa toistaiseksi Humisevassa Harjussa.

 

Ja sitten herrat:

Sirpucan Spray

s. 28.6.2010, Suomi


Spray saapui luoksemme kesällä 2012 Sirpucan alpakoiden tilalta, Joensuusta, yhdessä Cellon kanssa. Spraylle oli kasvattajan luona opetettu agilitytehtäviä ja se onkin siinä oikein hyvä! Spray onkin sittemmin ottanut osaa useampaankin agilitykisaan, eikä kilpailumenestys ole ollut lainkaan hassumpi. Se myös opastaa mielellään uusiakin ihmisiä alpakka-agilityn saloihin ja vie asiakkaitamme myös mukaville metsäretkille luontoon. Spray on erittäin helppo käsitellä ja kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat Sprayn rauhallisuuden ansiosta nopeasti ja helposti. Sitä on mukava taluttaa, kuljettaa ja se tulee toimeen orilaumassa.

Väriltään Spray on valkoinen, jolla on pikkiriikkinen vaaleanruskea pilkku kaulan vasemmalla puolella ja oikean korvan kärjessä.

Suvultaan Spray on mielenkiintoinen. Suvun esi-isistä löytyy maineikas Accoyo-suvun ori Pachacuti, jonka sanotaan jättäneen yhden hienoimmista verilinjoista Kanadaan. Pachacuti jätti jälkeensä todella runsasvillaisia jälkeläisiä, kuten hienon jalostusorin MMR Gondstandardin, joka taas jätti jälkeensä lukuisia eurooppalaisia Grand Champion pokaaleja poiminut Sprayn isänäidinisä Goldsrike. Goldstriken koti on Ruotsissa, josta linjaa on saatu myös Suomeen. Spray on ehdottomasti harkinnan arvoinen orivaihtoehto tulevan kesän astutuskuvioita suunniteltaessa!

Spray ottaa daameja vastaan kotitilallaan! Kysy lisää!
Astutusmaksu 550€ (sis. Alv 24%)

Sprayn vuoden 2014 villa-analyysien tulokset:
Mean fiber diameter: 22.2 microns
Standard deviation: 5.8 microns
Coefficient of variation: 26.1 %
Fibers greater than 30 microns: 8.1 %

 

Sirpucan Cello

s. 2.10.2011, Suomi

Cello on suloinen pieni nappisilmä, jonka katse saa ikiroudankin sulamaan! Kuvaajana Carita Saarinen.

Cello saapui Sprayn kanssa juuri vieroitettuna 10kk:n ikäisenä poikasena kasvattajaltaan Sirpucan alpakoiden tilalta, Joensuusta. Se on urhea pieni alpakka, jolla on aivan erityinen paikka emännän sydämessä. <3 Luonteeltaan se on sävyisä ja mutkaton. Se on aina kiinnostunut kaikesta ja rakastaa porkkanoita ja herneenpalkoja.

Cellon elontaival ei ole ollut helppo. Se mm. loukkasi ikävästi oikean etujalkansa tarhassa ollessaan, eikä kukaan ollut paikalla todistamassa, mitä oli oikein tapahtunut. Celloa tutkittiin pitkään, kunnes selvisi lopulta, että olkanivelestä oli irronnut niveleen irtopala, joka oli aiheuttanut nivelessä jo kulumaa. Viikin Yliopistollisessa hevossairaalassa, Helsingissä, päätettiin sitten Cello keväällä 2015 leikata ja sitä myös kuntoutettiin siellä kotiutuskuntoon. Tämä oli Suomen historian ensimmäinen vastaava alpakalle tehty leikkaus, jonka vuoksi leikkaava eläinlääkäri teki jopa pienen opintomatkan Englantiin Euroopan kuuluisimmalle alpakkaklinikalle oppimaan aiheesta lisää.

Leikkauksessa päädyttiin poistamaan koko nivel ja olkaluu luudutettiin lapaan kiinni. Tähän päädyttiin myös siksi, että tapaturman yhteydessä olkapää oli todennkäköisesti käväissyt ulkona kuopastaan ja näin ollen myös nivelsiteet olivat löystyneet, eivätkä enää palautuisi normaaleiksi, joten nivel olisi jäänyt muuten yliliikkuvaksi ja aiheuttanut jatkossakin taas kulumaa niveleen. Operaatiosta johtuen Cello ei kykene liikkumaan samoin, kuin muut, mutta on kivuton ja sitkeällä kuntoutuksella ja fysioterapialla Cello sai kuitenkin vielä jatkaa elämää ja elelee mukavasti tänäkin päivänä muun porukan mukana ja koska se päätettiin samalla myös ruunata, kykenee sen tarhaamaan sekä emien, että nuorten vieroitettavien poikien kanssa.

Väriltään Cello on dark silver gray.

Cellolla ei ole teetetty vasoja.

 

Cellon vuoden 2014 villa-analyysien tulokset:
Mean fiber diameter: 22.5 microns
Standard deviation: 5.5 %
Coefficient of variation: 24.3 %
Fibers greater than 30 microns: 8,4 %

 

Incredible Carlos Terrano

s. 4.6.2013, Suomi

Suloinen Carlos viihtyy patikkaretkillä luonnon helmassa. Kuvaaja: Carita Saarinen

Carlos päätyi Humisevaan Harjuun Mathildedalista, Incredible Alpacasin tilalta, kun lähdin etsimään uutta hyvää jalostusmateriaalia laumaani parantamaan ja samalla eläintä, joka toimisi myös asiakaskäytössä patikoilla ym. Carlos oli heti varma valinta. Sen kanssa homma alkoi toimia heti ja mitä enemmän se on sen koommin työskennellyt, sitä varmempi siitä on tullut. Nykyisin se on täysin pomminvarma luottokaverini Sprayn ohella, joihin voin luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Carloksen ja Sprayn kanssa ollaan tehty palvelukotikäyntejä, kuljettu hissillä, kierretty lukuisia markkinoita ja talsittu kymmenittäin kilometrejä patikoilla. Agility ei ole Carloksen juttu, mutta kaikki muut käy! 

Jälkeläiset:

18.5.2017 Humisevan Harjun Heathcliff
5.6.2017 Jannulan Dacapo
8.6.2017 Jannulan Domino
21.6.2017 Humisevan Harjun Berserk
4.7.2017 Humisevan Harjun Iris

Carlos on käytettävissä astutuksiin, tarkemman Carloksen sukutaulun löydät Astutukset- osiosta. Carlos ottaa tyttöjä vastaan kotitilallaan, Humisevassa Harjussa.

 

Carloksen vuoden 2014 villa-analyysien tulokset:
Mean fiber diameter: 17.09 microns
Standard deviation: 3,8 %
Coefficient of variation: 22 %
CF: 99,7
SF: 16,79
Curvature: 43,0        

 

 

Incredible Don Diego

s. 20.5.2014, Suomi

Diego on Carloksen tapaan kotoisin Alpacas Incrediblen tilalta, Salon Mathildedalista. Diego valikoitui Humisevaan Harjuun sen hienon suvun, kauniin kiiltävän ja erinomaisen villanlaatunsa, sekä kauniin värityksensä puolesta.

Luonteensa puolesta se ei ensin täysin vakuuttanut minua käyttöominaisuuksillaan, mutta uskoin, että huolellisella koulutuksella Diegokin kyllä löytäisi paikkansa ja kypsyisi henkisesti lisää ajan mittaan ja näin on käynyt. Kaikilla eläinyksilöillä, kuten ihmisyksilöillä, on aivan oma persoonallisuutensa ja Diego on pojistani herkin. Se vaatii käsittelijältään lempeää ja turvallista otetta, ikäänkuin pieni lapsi, jota kannustetaan selviytymään elämän haasteista. :) Diego on ollut ns. "erityisherkkä" sielu, joka on opettanut herkällä korvalla kuuntelevalle täysin erilaista suhtautumista ja läsnäoloa, kuin muut pojistani.

Kesällä 2017 on Diegon vuoro ottaa tilan naishaaremi haltuunsa, joten odotettavissa on, että pikku Diegokin vielä kypsyy miehen raameihinsa. :)

Diegon suvusta lisää Astutukset- osiossa! Diegakin voi kysellä astutuksiin Humisevan Harjun alpakkatilalla alkaen kesästä 2017.