Alpakanhoidon ja kasvatustoiminnan kurssit

Humisevassa Harjussa on järjestetty vuosittain aktiivista kurssitoimintaa jo vuodesta 2014 ja kauttamme ovat lukuisat tulevat ja nykyiset alpakanomistajat saaneet eväät alpakkamatkalleen. Vuosien saatossa kurssien vetäjä / Humisevan Harjun alpakkatilan omistaja, yrittäjä Carita Saarinen, on muistanut aktiivisesti kartuttaa myös omaa osaamistaan ja oma henkilökohtainen alpakkamatka onkin johdattanut mitä uskomattomampien mahdollisuuksien äärelle!

 • Vuonna 2019 Carita toimi paikallisen kunnaneläinlääkärin avustajana puolen vuoden ajan, ennen Art Of Fibren toimipisteen haltuunottoa. Vastuualueeseen kuuluivat sekä pien- että suureläimet ja työ ehti lyhyessäkin ajassa opettamaan hyvin paljon.
 • Vuosina 2019-2021 Carita toimi Euroopan suurimman kuitutestilaboratorion, Art Of Fibren, Manner-Euroopan toimipisteen managerina ja teknikkona ja tänä aikana tuli testattua kymmeniä tuhansia kuitunäytteitä (suurimmaksi osaksi alpakkaa). Kasvattajien neuvonta jalostusvalinnoissa ja villan käyttömahdollisuuksissa, sekä analyysien tulkinnassa oli osa tätä työtä.
 • Koronan iskettyä 2020 tuli vastaan tarve opetella myös kerinnän jalo taito ja oppia on haettu alan tunnustetuilta ammattilaisilta. Carita on tästä lähtien kerinyt sekä omat, että asiakkaidensa alpakoita joka vuosi.
 • Vuonna 2021 alkoivat opiskelut British Alpaca Societyn tuomarikoulutusohjelmassa, joka mahdollistaa valmistumisen alpakoiden sertifioiduksi näyttelytuomariksi. 
 • Vuonna 2022 allekirjoitettiin yhteistyösopimus Neogen Europen kanssa, jossa Carita toimii yksinoikeudella alpakoiden ja laamojen genomitestausten myyjänä ja neuvojana Euroopan alueella. 
 • Alpakoita Carita on itse omistanut ja kasvattanut vuodesta 2012 alkaen ja omistaa alpakoita sekä Suomessa, että Britanniassa.

Humisevassa Harjussa pääset opettelemaan monenlaisia alpakkataitoja, sekä kartuttamaan tietämystäsi ja ymmärrystäsi luottavaisten alpakoiden parissa ja asiantuntevassa opissa, mukavan rennossa ja huumorinhöysteisessä hengessä. Kurssien jälkeen sinulla on yhä Caritan tuki käytettävissäsi, sekä verkosto uusia alpakkatuttavuuksia vertaistukena!

Vuoden 2023 kurssivalikoima:

 • 8-9.4.2023 Alpakanhoidon peruskurssi, käsittelypainoitteinen (sopii tuleville ja nykyisille alpakanomistajille, joiden tarkoitus on pitää alpakoita lemmikkeinä) Imoittautuminen viimeistään 15.3.2023 mennessä.
 • 28-30.4.2023 Visitors program to Finnish National Alpaca and Llama Show 2023 - Vierailupaketti kansainvälisesti toteutettuna, avoin kaikille. Kurssin kieli on englanti. Sisältää täyden tietopaketin alpakan ja fleecen valmistelusta näyttelyä varten BAS tuomari Tim Heyn opastuksella, Caritan luento värigenetiikasta ja kuinka hyödyntää tuloksia jalostusvalintoja tehdessä, vierailu kahdella tilalla (Humisevan Harjun tila ja JS` Alpacas), sekä reissu Suomen kansallisiin alpakkanäyttelyihin 30.4. (Sopii näyttelyistä ja jalostuksesta kiinnostuneille, englanninkielentaito tärkeä tai oma tulkki mukaan. Kurssilla ei ole yleistä tulkkausta.) Ilmoittautuminen viimeistään 15.2.2023 mennessä.
 • (5.), 6-7.5.2023 Kerintä, villankäsittely ja lisääntymiskauteen valmistautuminen (alpakkavuoden kuumimpaan sesonkikauteen valmistava paketti). lmoittautuminen viimeistään 15.4.2023 mennessä.
 • 9-10.9.2023 Alpakanhoidon peruskurssi, liiketoimintapainoitteinen (sopii tuleville ja nykyisille alpakanomistajille, jotka haluavat kehittää alpakoihin liittyvää liiketoimintaa ja kartoittaa liiketoiminnan eri vaihtoehtoja). Ilmoittautuminen viimeistään 15.8.2023 mennessä.
 • 23-24.9.2023 Alpakanhoidon peruskurssi eläinlääkäreille (eläinlääkäreille mahdollisuus tutustua alpakkaan, sen erityispiirteisiin, käsittelyyn ja perushoitoon eläinlääkärin työn näkökulmasta). Ilmoittautuminen viimeistään 15.8.mennessä.

Varaa lippu omalle alpakkamatkallesi! Lue lisää kustakin kurssista alta.

Alpakanhoidon peruskurssit

Tarjoamme tehokkaan aloituspaketin ensimmäistä alpakan hankintaa harkitsevalle, sekä paljon hyödyllisiä vinkkejä, tietoa ja harjoitusta myös niille, jotka haluavat lisävarmuutta omien eläintensä hoitoon ja käsittelyyn.

Kurssin tavoitteena on tarjota mahdollisimman selkeä käsitys alpakoiden pidon perusvaatimuksista, sekä eläinten käsittelystä, hoidosta ja ruokinnasta. Lajityypillisen, turvallisen ja tyytyväisen elämän mahdollistaminen tulevaisuuden alpakoille, sekä eläimiinsä tyytyväiset ja sitoutuneet omistajat ovat Humisevan Harjun tärkeimpiä päämääriä. Alpakoiden hankkiminen vaatii omistajalta paljon perehtymistä ja tiedon hakua. Kurssimme jatkuvasti päivittyvä materiaali on vuodesta 2014 alkaen koostettu tarjoamaan se kaikkein olennaisin tieto ymmärrettävässä muodossa ja käytännön harjoituksemme on suunniteltu tarjoamaan tehokkaan paketin tarpeellisimpia oppeja ja kokemuksia alpakoiden perushoidosta ja käsittelystä. Harjoitukset toteutetaan käsittelyyn tottuneiden eläinten, sekä kokeneen ohjaajan opissa. Kurssilla saamasi tiedon ja kokemuksen lisäksi yksi suurimmista hyödyistäsi on henkilökohtainen apu ja tuki juuri sinun suunnitelmiisi ja tarpeisiisi liittyen, jota kannattaa hyödyntää vielä kurssin jälkeenkin. 

Ensimmäinen päivä on sisällöltään samanlainen molemmissa peruskurssin vaihtoehdossa. Käsittelypainoitteisessa kurssissa toinen päivä painottuu nimensä mukaisesti käsittelyyn ja liiketoimintaan painottuvassa kurssissa se painottuu liiketoiminnan eri mahdollisuuksiin ja käytännön toteutuksen esimerkkeihin.

Molemmat peruskurssit sisältävät:

 • Kattava kurssimateriaali sähköpostiisi jo etukäteen luettavaksi.
 • Paljon perustietoa alpakoista, niiden hoidosta ja tarpeista.
 • Tilan rutiiniterveyssuunnitelma osallistujille sähköpostiin.
 • Tutustumista tilan rutiinitöihin, sekä käytännön hoitotoimenpiteiden harjoittelua tilan alpakoiden kanssa.
 • Vuorovaikutusharjoituksia alpakoiden kanssa onnistuneen suhteen luomiseksi.
 • Mikä tekee alpakasta ihanteellisen eläimen maatilalle ja perheen lemmikiksi?
 • Alpakoiden hoitoon liittyvät kustannukset ja mitkä seikat niihin vaikuttavat.
 • Miksi ja minkälaisia alpakoita etsit? Henkilökohtainen apu omiin suunnitelmiisi.
 • Kahvitukset kurssipäivinä, lounastauolla nautimme omat eväät. (Mikro, hella sekä perusruuanlaittovälineet käytettävissä.)
 • Uusitut PowerPoint presentaatiot ja kurssilla jaettava tulostettu materiaali kotiin vietäväksi.
 • Viimeisin kotimainen yhdistyksemme julkaisema Alpakka- ja laamalehti. 
 • Kurssitodistus.

Käsittelypainoitteinen kurssi sisältää lisäksi:​

 • Kävelyretki alpakoiden kanssa sunnuntaina.

Liiketoimintapainoitteinen kurssi sisältää lisäksi:

 • Tutustuminen alpakoiden kasvatuksen ja muun alpakoihin liittyvän liiketoiminnan mahdollisuuksiin.
 • Alpakkakuitu ja sen monet mahdollisuudet. Tutustumme tarkemmin alpakkakuidun ominaisuuksiin ja villakuituanalyyseihin ja miksi ne ovat niin tärkeässä roolissa jalostustyössä ja alpakan ja sen tuottaman kuidun arvon määrityksessä.

Hinta: 300€/hlö, varausmaksu 100€
(Varausmaksun voi saada takaisin vain lääkärin todistusta vastaan. Muun esteen sattuessa voimme varata sinulle paikan seuraavalta vastaavalta kurssiltamme. Voimme varata sinulle paikan uudelta kurssilta max. 2 kertaa.)

Halutessasi voit osallistua vain toiselle päivälle, tai käydä päivät erillisinä viikonloppuina mikäli tämä sopii suunnitelmiisi paremmin. Tällöin maksat vain puolet kurssimaksusta, varausmaksu on kuitenkin samansuuruinen.

Huom! Majoituksen voit varata joko itse, tai hyödyntää edullista yhteismajoitusta vain 6km päässä sijaitsevalla Sahakosken Pirtillä. Pirtin majoitukseen on jokaisen kurssille saapuvan mahdollista majoittua, kurssien maksimihenkilömäärä on 10 hlö. Pirtin majoitus ei lupaa yksityisyyttä, vaan majoitus ja makuupaikat ovat leirimajoitustyyppisesti yhteisissä tiloissa. Caritalta saat tästä majoitusvaihtoehdosta lisää tietoa ja tarvittaessa myös kuvia tiloista. Kurssien osallistujien tarkentuessa tiedämme myös mitä majoitus maksaa / majoittuja, sillä majoituksen hinta jakautuu majoittujien kesken. Käy tutustumassa Sahakosken Pirttiin kotisivuilta https://www.sahakoski.fi/fi/etusivu/

Tarkemman kurssiviikonlopun aikataulun saat sähköpostiisi ilmoittautumisesi yhteydessä.

Visitors program to Finnish National Alpaca and Llama Show 2023

Please ask Carita to send the program as PDF to the given email address. Thank you! All reservations must be made until 15th of February 2023.

Kerintä, villankäsittely ja lisääntymiskauteen valmistautuminen

Kerintäpäivä on kuin viljelijän sadonkorjuu. Se on vuosittain samaan aikaan toistuva suuri tapahtuma, jossa säät ja muut olosuhteet tuovat mukaan oman vaikutuksensa. Se on yksi vuoden haasteellisimpia ja raskaimpia päiviä ja siinä punnitaan vuoden aikaansaannos, kirjaimellisesti! Se on myös yksi eläinten hyvinvoinnin keskeisimpiä yksittäisiä toimenpiteitä, jossa eläimen yleiskunto käydään läpi perusteellisesti päästä varpaisiin. Hyvä ja huolellinen valmistautuminen on tämän päivän A ja O! Se kun on hanskassa, on kerintäpäivä sujuva ja miellyttävä, sekä palkitseva kokemus sekä ihmisille, että eläimille. Kurssin kerintäkokonaisuuteen kuuluu:

 • Puitteet ja välineet
 • Kerintätiimi ja eri roolit toiminnan sujuvoittamiseksi
 • Eläinten käsittely ja tutkiminen, sekä eri toimenpiteiden suorittaminen
 • Kerintä (varsinaista, pelkkää katkeamatta etenevää kerintää pääset seuraamaan perjantaina. Vinkki: Voit myös ilmoittautua mukaan tiimiin! Lauantaille jätetään kerittäväksi näytösluontoisesti vain pari-kolme eläintä.)

Tule ottamaan oppi haltuun!

Villanlaatu ja sen käsittely ennen ja jälkeen kerinnän ovat tärkeitä asioita villan jatkokäytön kannalta. Tähän vaikuttaviin kysymyksiin tarjoaa tämä kurssi vastaukset. Kysymyksiä ovat mm:

 • Aiotko lähettää villan prosessoitavaksi, vai kehrätä tai huovuttaa itse?
 • Onko sinulla eläimiä joiden villan haluaisit ilmoittaa villanäyttelyyn ja miten näiden kahden eri villan käsittely eroaa toisistaan?
 • Ovatko kuituanalyysit sinulle tuttuja, vai haluatko oppia niistä hieman lisää?
 • Miten erottaa laatueroja eri villanäytteistä silmä-käsi- tuntumalla?

Tällä kurssilla opit kaikkea tätä.

Kurssin aikaan on lisääntymiskausikin käynnistymäisillään ja on viimeistään aika valmistautua tulevaan. Selkeällä luennolla käymme läpi mm.

 • Miten valmistautua henkisesti, tarvikkeiden ja välineiden puolesta ja mistä saada nopeasti apua tarvittaessa
 • Normaalin synnytyksen vaiheet ja mistä tunnistaa jos kyseessä on ongelmatilanne
 • Miten toimia normaalin ja ongelmasynnytyksen kanssa
 • Milloin voi emän astuttaa
 • Milloin ori on kypsä astumaan
 • Miten tietää onko suunniteltu jalostusvalinta järkevä / turvallinen 
 • Miten tutkia, että vasa on terve ja miten toimia sekä terveen, että ongelmallisen vasan kanssa 
 • Kuinka hoitaa lopputiinettä / synnyttänyttä emää

Kurssilla on myös luento värigenetiikasta ja miten värigeenien testaaminen voi auttaa kasvattajaa tekemään valistuneempia jalostusvalintoja.

Kurssilla sinulle jaetaan myös printattu luentomateriaali kotiinvietäväksi!

Hinta: 300€/hlö, varausmaksu 100€
(Varausmaksun voi saada takaisin vain lääkärin todistusta vastaan. Muun esteen sattuessa voimme varata sinulle paikan seuraavalta vastaavalta kurssiltamme. Voimme varata sinulle paikan uudelta kurssilta max. 2 kertaa.)

Halutessasi voit osallistua vain toiselle päivälle. Tällöin maksat vain puolet kurssimaksusta, varausmaksu on kuitenkin samansuuruinen.

Huom! Majoituksen voit varata joko itse, tai hyödyntää edullista yhteismajoitusta vain 6km päässä sijaitsevalla Sahakosken Pirtillä. Pirtin majoitukseen on jokaisen kurssille saapuvan mahdollista majoittua, kurssien maksimihenkilömäärä on 10 hlö. Pirtin majoitus ei lupaa yksityisyyttä, vaan majoitus ja makuupaikat ovat leirimajoitustyyppisesti yhteisissä tiloissa. Caritalta saat tästä majoitusvaihtoehdosta lisää tietoa ja tarvittaessa myös kuvia tiloista. Kurssien osallistujien tarkentuessa tiedämme myös mitä majoitus maksaa / majoittuja, sillä majoituksen hinta jakautuu majoittujien kesken. Käy tutustumassa Sahakosken Pirttiin kotisivuilta https://www.sahakoski.fi/fi/etusivu/

Tarkemman kurssiviikonlopun aikataulun saat sähköpostiisi ilmoittautumisesi yhteydessä.

Alpakanhoidon peruskurssi eläinlääkäreille

Alpakka on yhä melko harvinainen, mutta kuitenkin vakiintunut tulokas Suomen maaseudulle. Alpakka on arvokas eläin ja niitä pidetään sekä lemmikkeinä, että myös osin tai kokonaan elinkeinona. Ensimmäiset alpakat saapuivat Suomeen vuonna 2002. Osalle eläinlääkäreistä alpakka asiakkaana on jo hyvin tuttu, mutta usein tulee vastaan tilanteita, jossa alueelle muuttaa alpakoita, eikä paikallisella eläinlääkärillä ole aiempaa kokemusta tämän eläinlajin hoidosta. Kurssilla käymme läpi seuraavat asiat:

 • Eläimen perustarpeiden ja lajityypillisen käytöksen ymmärtäminen 
 • Alpakan käsittelyn harjoitukset
 • Alpakan tutkiminen (yleisterveystarkastus) 
 • Tyypillisimmät alpakoiden terveysongelmat ja sairaudet, sekä niiden hoito
 • Alpakoille sopivia lääkeaineita ja annostuksia
 • Alpakoiden loiset ja niiden hoito
 • Suun tutkiminen ja hammasongelmat
 • Muut alpakoiden rutiinihoidot ja tutkimukset
 • Lisääntymisen ongelmat, synnytys ja vasan sekä emän hoito

Kurssilla sinulle jaetaan myös printattu luentomateriaali kotiinvietäväksi!

Käymme läpi validia, tutkittua aineistoa, jonka pohjalta kurssille saapuvat eläinlääkärit voivat toimia ammatissaan. Kurssin tarkoituksena on tarjota tilaisuus tutustua alpakkaan ja sen hoitoon ja käsittelyyn potilaana, jonka avulla toivottavasti yhä useampi yhteydenotto päätyisi kaikille onnistuneeseen lopputulokseen.

Suosittelijana Fennovet Oy, jossa Carita on ollut luennoimassa eläinlääkäreille suunnatussa koulutuksessa.

Hinta: 300€/hlö, varausmaksu 100€
(Varausmaksun voi saada takaisin vain lääkärin todistusta vastaan. Muun esteen sattuessa voimme varata sinulle paikan seuraavalta vastaavalta kurssiltamme. Voimme varata sinulle paikan uudelta kurssilta max. 2 kertaa.)

Halutessasi voit osallistua vain toiselle päivälle. Tällöin maksat vain puolet kurssimaksusta, varausmaksu on kuitenkin samansuuruinen.

Huom! Majoituksen voit varata joko itse, tai hyödyntää edullista yhteismajoitusta vain 6km päässä sijaitsevalla Sahakosken Pirtillä. Pirtin majoitukseen on jokaisen kurssille saapuvan mahdollista majoittua, kurssien maksimihenkilömäärä on 10 hlö. Pirtin majoitus ei lupaa yksityisyyttä, vaan majoitus ja makuupaikat ovat leirimajoitustyyppisesti yhteisissä tiloissa. Caritalta saat tästä majoitusvaihtoehdosta lisää tietoa ja tarvittaessa myös kuvia tiloista. Kurssien osallistujien tarkentuessa tiedämme myös mitä majoitus maksaa / majoittuja, sillä majoituksen hinta jakautuu majoittujien kesken. Käy tutustumassa Sahakosken Pirttiin kotisivuilta https://www.sahakoski.fi/fi/etusivu/

Tarkemman kurssiviikonlopun aikataulun saat sähköpostiisi ilmoittautumisesi yhteydessä.
 

Saatavilla myös lahjakortit! Kysy lisää!
 

KIMPPATARJOUS! Lähdetkö kurssille ystävän, tai perheenjäsenen kanssa? Yhdessä varanneet saavat alennusta yht. -50€ loppusummasta! Voitte siis jakaa alennuksen myös puoliksi, jolloin molemmat saavat -25€ alennusta.
 

Lämpimästi tervetuloa kursseillemme!

Varaa paikkasi