Wuthering Heights Alpacas

Kasvattajan näkökulmaa jalostustyöstä

Sanotaan, että kasvattajaksi ryhdyttäessä pitää ensin olla visio siitä, mitä lähtee tavoittelemaan. Itse olen huomannut, että omat tavoitteet, unelmat ja visiot muuttuvat moneen kertaan matkan varrella ja oma polku muovautuu niiden myötä. Alkuun päästäkseen on vain tärkeää kuunnella sen hetkisiä visioita ja haaveita, mutta jättää toisaalta riittävästi kasvunvaraa suunnitelmiensa muuttumiselle ja kehittymiselle, mikäli se on mahdollista. Sillä jos alkuun on rakennuttanut tallin vain neljälle alpakalle ja jo kolmen vuoden kuluttua toteat sen liian ahtaaksi, saattaa se melkoisesti harmittaa... Tai että ostit maatilan sillä silmällä, että haluat vain kolme poikaa ja yhtäkkiä huomaatkin haaveilevasi omasta pienestä kasvatustoiminnasta, johon tilat eivät annakaan mahdollisuuksia. Tai kun ostit ne ensimmäiset eläimet kun kerran halvalla sait ja vuoden päästä huomaatkin, etteivät ne todellisuudessa täytä kriteereitäsi tai sovellu jalostukseen. Yritä siis nähdä kauemmaksi nykyhetkestä sen verran, että se mitä teet tänä päivänä, ei tuo esteitä tulevaisuuden kehitykselle ja kasvulle.

Kuten elämässä, on tässäkin asiassa matka kuitenkin määränpäätä tärkeämpää, sillä eläinten kasvatusta ja jalostustyötä tehdään ennenkaikkea rakkaudesta ja intohimosta valitsemaansa elämäntapaa kohtaan. Joskus se ottaa paljon, mutta antaa kuitenkin moninverroin enemmän. Jalostusalpakat ovat sijoitus ja vain antamalla oman 100%, voit saada 100% takaisin. Jos taas annat 30%... No et ainakaan saa 100%. Alpakat antavat ihmiselleen juuri sen, minkä hän ansaitsee.

Itse olen saanut valitsemastani elämäntavasta enemmän, kuin olisin koskaan uskonut saavani. Olen kasvanut ja voimistunut ihmisenä, saanut toteuttaa itseäni mielin määrin, kokenut lukuisia korvaamattomia hetkiä näiden maailman ystävällisempien otusten parissa, sekä saanut ympärilleni tukevan verkoston eri alojen ihmisiä ja ystäviä! Olen saanut alpakoista itselleni elämäntyön ja paljon enemmän. Oman kokemukseni perusteella autan mielelläni muitakin saman kipinän saaneita tämän ihanan eläinlajin pariin ja tsempata niitä, jotka haluavat alpakoista itselleen elämäntyön.

Mistä lähteä liikkeelle, jos haluaa kasvattajaksi?

Alkuun suosittelen tutustumaan alpakoihin perushoitokurssin muodossa, jotta saat realistisen käsityksen alpakoiden pidosta ja kasvatuksesta ja sopivatko ne todella elämääsi. Meillä kurssitetaan vuosittain useita ihmisiä alpakoiden ja niiden kasvatustyön saloihin ja kursseista löytyy tietoa Kasvattajille ja harrastajille- osiosta. On erittäin tärkeää saada riittävästi opastusta alkutaipaleella jo ennen omien eläinten hankintaa erityisesti, jos ajatuksissasi on teettää vasoja. Lisäksi Suomessa toimii hieno kasvattajaverkosto, josta löytyy runsaasti kivoja tyyppejä valmiina auttamaan eläinvalinnoissa ja kaikessa muussakin mieltä askarruttavassa!

Kun lopulta tunnet olevansa valmis ottamaan haasteen vastaan, alkaa tavoitteisiin tähtäävien eläinten valinta ja sekös onkin tarkkaa työtä. Minkälaisia eläimiä hankkisin? Ensiksi mieti, mihin pyrit. Etsitkö lemmikkejä, vai tahdotko todella ryhtyä kasvattamaan ja jalostamaan alpakoita? Kaikki alpakat eivät suinkaan sovellu kasvatus- / jalostustyöhön. Viisas, kokeneen kasvattajan neuvo kasvatus- ja jalostustyöstä suunnittelevalle; hanki aina parasta, mihin rahasi riittävät. Käytä aina niin hyviä eläimiä, kuin sinun on suinkin mahdollista käyttää. Älä tingi. Laatu on monesti määrää tärkeämpää.

On sanomattakin selvää, että kukin kasvattaja lähtee täysin omista lähtökohdistaan liikkeelle. Alpakoiden ollessa arvokkaita eläimiä ja aloituslauman koko määrältään vähintään kolme-neljä yksilöä, voi olla hankalaa saada alkuun heti sitä, mitä eniten himoitsee. (Useinhan meillä on tapana haaveilla juuri siitä, mitä meidän ei ainakaan sillä hetkellä ole mahdollista saada.) Tässäkin asiassa on toki myös valoisa puolensa; jos et tavoittele parempaa, harvoin myöskään saat parempaa. Ja puhuttaessa jalostuksesta, on ideana nimenomaan jatkuva kehittyminen ja olemassa olevan parantaminen. Isossa perspektiivissä vaikutetaan myös koko Suomen eläinkantaan, joten jokaisella yksittäisellä jalostuvalinnalla missä tahansa päin Suomenmaata on merkitystä. Alpakka on pitkäikäinen eläin (keskimäärin n. 15-20-vuotta) ja elinaikanaan se voi saada useita jälkeläisiä. Emät hyvässä tapauksessa yli 10 ja orit, no, teoriassa ihan miten paljon vain! Viisas kasvattaja ymmärtää, että tällöin hänen kerran tekemällään jalostusvalinnalla on pitkäkestoiset seuraukset, niin hyvässä kuin pahassa. Minkälaisen eläimen haluat jatkavan perimäänsä ja kantavan kasvattajanimeäsi? Pyörittele tätä kysymystä mielessäsi jokaisen valintasi edessä, sillä kasvattisi kantavat statustasi koko elämänsä ajan ja saadessaan jälkeläisiä, voivat jatkaa perintöäsi loputtomiin. 

Haluatko lähteä mukaan kokoajan kasvavaan Suomen kasvattajajoukkoon vai etsitkö uutta verta laumaasi? Kysy rohkeasti lisää ja käväise myös katsomassa Myytävät alpakat- välilehdellä!

Näytä enemmän

Emät

G134 Juanita

177 Nybo Lucana

Merituulen Frida

Gaia of Wuthering Heights

Fortuna of Wuthering Heights

Phoenix of Wuthering Heights

Hecate of Wuthering Heights

Koiramäen Fanni

Kokemäen Koulutilan Eeva

Wuthering Heights Sedna

Wuthering Heights Tykhe

Inca Nectar

Limestone Aegean

Orit ja ruunat

Nybo Njord

Inca Othello

Incredible Davidoff

Incredible San Christobal

Wuthering Heights Cosmos

Wuthering Heights Neptune

Wuthering Heights Winnie the Pooh