Wuthering Heights Alpacas

Kasvattajan näkökulmaa jalostustyöstä

Sanotaan, että kasvattajaksi ryhdyttäessä pitää ensin olla visio siitä, mitä lähtee tavoittelemaan. Itse olen huomannut, että omat tavoitteet, unelmat ja visiot muuttuvat moneen kertaan matkan varrella ja oma polku muovautuu niiden myötä. Alkuun päästäkseen on vain tärkeää kuunnella sen hetkisiä visioita ja haaveita, mutta jättää toisaalta riittävästi kasvunvaraa suunnitelmiensa muuttumiselle ja kehittymiselle, mikäli se on mahdollista. Sillä jos alkuun on rakennuttanut tallin vain neljälle alpakalle ja jo kolmen vuoden kuluttua toteat sen liian ahtaaksi, saattaa se melkoisesti harmittaa... Tai että ostit maatilan sillä silmällä, että haluat vain kolme poikaa ja yhtäkkiä huomaatkin haaveilevasi omasta pienestä kasvatustoiminnasta, johon tilat eivät annakaan mahdollisuuksia. Tai kun ostit ne ensimmäiset eläimet kun kerran halvalla sait ja vuoden päästä huomaatkin, etteivät ne todellisuudessa täytä kriteereitäsi tai sovellu jalostukseen. Yritä siis nähdä kauemmaksi nykyhetkestä sen verran, että se mitä teet tänä päivänä, ei tuo esteitä tulevaisuuden kehitykselle ja kasvulle.

Kuten elämässä, on tässäkin asiassa matka kuitenkin määränpäätä tärkeämpää, sillä eläinten kasvatusta ja jalostustyötä tehdään ennenkaikkea rakkaudesta ja intohimosta valitsemaansa elämäntapaa kohtaan. Joskus se ottaa paljon, mutta antaa kuitenkin moninverroin enemmän. Jalostusalpakat ovat sijoitus ja vain antamalla oman 100%, voit saada 100% takaisin. Jos taas annat 30%... No et ainakaan saa 100%. Alpakat antavat ihmiselleen juuri sen, minkä hän ansaitsee.

Itse olen saanut valitsemastani elämäntavasta enemmän, kuin olisin koskaan uskonut saavani. Olen kasvanut ja voimistunut ihmisenä, saanut toteuttaa itseäni mielin määrin, kokenut lukuisia korvaamattomia hetkiä näiden maailman ystävällisempien otusten parissa, sekä saanut ympärilleni tukevan verkoston eri alojen ihmisiä ja ystäviä! Olen saanut alpakoista itselleni elämäntyön ja paljon enemmän. Oman kokemukseni perusteella autan mielelläni muitakin saman kipinän saaneita tämän ihanan eläinlajin pariin ja tsempata niitä, jotka haluavat alpakoista itselleen elämäntyön.

Mistä lähteä liikkeelle, jos haluaa kasvattajaksi?

Alkuun suosittelen tutustumaan alpakoihin perushoitokurssin muodossa, jotta saat realistisen käsityksen alpakoiden pidosta ja kasvatuksesta ja sopivatko ne todella elämääsi. Meillä kurssitetaan vuosittain useita ihmisiä alpakoiden ja niiden kasvatustyön saloihin ja kursseista löytyy tietoa Kasvattajille ja harrastajille- osiosta. On erittäin tärkeää saada riittävästi opastusta alkutaipaleella jo ennen omien eläinten hankintaa erityisesti, jos ajatuksissasi on teettää vasoja. Lisäksi Suomessa toimii hieno kasvattajaverkosto, josta löytyy runsaasti kivoja tyyppejä valmiina auttamaan eläinvalinnoissa ja kaikessa muussakin mieltä askarruttavassa!

Kun lopulta tunnet olevansa valmis ottamaan haasteen vastaan, alkaa tavoitteisiin tähtäävien eläinten valinta ja sekös onkin tarkkaa työtä. Minkälaisia eläimiä hankkisin? Ensiksi mieti, mihin pyrit. Etsitkö lemmikkejä, vai tahdotko todella ryhtyä kasvattamaan ja jalostamaan alpakoita? Kaikki alpakat eivät suinkaan sovellu kasvatus- / jalostustyöhön. Viisas, kokeneen kasvattajan neuvo kasvatus- ja jalostustyöstä suunnittelevalle; hanki aina parasta, mihin rahasi riittävät. Käytä aina niin hyviä eläimiä, kuin sinun on suinkin mahdollista käyttää. Älä tingi. Laatu on monesti määrää tärkeämpää.

On sanomattakin selvää, että kukin kasvattaja lähtee täysin omista lähtökohdistaan liikkeelle. Alpakoiden ollessa arvokkaita eläimiä ja aloituslauman koko määrältään vähintään kolme-neljä yksilöä, voi olla hankalaa saada alkuun heti sitä, mitä eniten himoitsee. (Useinhan meillä on tapana haaveilla juuri siitä, mitä meidän ei ainakaan sillä hetkellä ole mahdollista saada.) Tässäkin asiassa on toki myös valoisa puolensa; jos et tavoittele parempaa, harvoin myöskään saat parempaa. Ja puhuttaessa jalostuksesta, on ideana nimenomaan jatkuva kehittyminen ja olemassa olevan parantaminen. Isossa perspektiivissä vaikutetaan myös koko Suomen eläinkantaan, joten jokaisella yksittäisellä jalostuvalinnalla missä tahansa päin Suomenmaata on merkitystä. Alpakka on pitkäikäinen eläin (keskimäärin n. 15-20-vuotta) ja elinaikanaan se voi saada useita jälkeläisiä. Emät hyvässä tapauksessa yli 10 ja orit, no, teoriassa ihan miten paljon vain! Viisas kasvattaja ymmärtää, että tällöin hänen kerran tekemällään jalostusvalinnalla on pitkäkestoiset seuraukset, niin hyvässä kuin pahassa. Minkälaisen eläimen haluat jatkavan perimäänsä ja kantavan kasvattajanimeäsi? Pyörittele tätä kysymystä mielessäsi jokaisen valintasi edessä, sillä kasvattisi kantavat statustasi koko elämänsä ajan ja saadessaan jälkeläisiä, voivat jatkaa perintöäsi loputtomiin. 

Haluatko lähteä mukaan kokoajan kasvavaan Suomen kasvattajajoukkoon vai etsitkö uutta verta laumaasi? Kysy rohkeasti lisää ja käväise myös katsomassa Myytävät alpakat- välilehdellä!

Emät

G134 Juanita

s. 12.6.2014, Ruotsi


Juanita täydessä villassaan ja tukevasti tiineenä keväällä 2021. Kuva: Carita Saarinen.

Väri: Light fawn (LF)
Emä: G90 Janice, white (WH)
Isä: Ambersun Nullarbor 1332, white (WH)

Juanita on tasokkaan jalostustyön tulos. Sen perimästä löytyy huippuhienoja linjoja ja se lukeutuukin ehdottomasti tilamme laadukkaimpiin emiin. 7-vuoden iässä sen villa arvot ovat yhä upeat: MFD: 21 mic, SD: 3,5 mic, CEM: 7,1 mic ja villa on kauniisti järjestäytyvää sekä kiiltävää. Tämä on suoraa perintöä isänsä linjasta. Juanitan isä Ambersun Nullarbor testautui vielä 13 vuotiaana MFD: 22,6, SD 4,2 mic, CEM 8,5 mic ja Nullarborin isästä Ambersun Peruvian Lagosta seuraava tieto löytyy Ambersun Alpacasin nettisivuilta: "Imported from Peru in 2005. Selected from Altiplano. Epitomizing perfection in fleece quality. Beautiful fleece structure and fineness (17 microns at six years of age). Upstanding and perfect in conformation." 

Juanita on puhdasta kultaa. Sen rauhallisessa ja lempeässä, mutta kuitenkin eloisassa olemuksessa on jotain niin ihastuttavaa. Se on huolehtivainen ja rakastava emä, sekä sävyisä laumatoveri. Se ei koskaan haasta riitaa kenenkään kanssa ja seuraa aina ympäristöään positiivisen kiinnostuneena.

Juanita saapui Suomeen tuoreen vasansa Njordin kanssa kesällä 2018, jonka isä on Ruotsin kolmenkertainen Supreme Champion, Nybo Inspiration. Juanita astutettiin vielä ennen lähtöään Softfoot Mungolla, nuorella lupaavalla orilla, jonka seurauksena saimme upean Gaian.

BAS tuomari Tim Heyn kommentti Juanitasta hänen vierailtuaan syyskuussa 2020 Humisevassa Harjussa: "It is easy to see that this female is high quality. She is very stylish in her overall appearance and has good presence and a pleasing head. Her fleece is very dense with well aligned fibres that are soft and bright."

Juanita sai kesällä 2021 korkeasti arvostamani Supreme Champion Ambersun Centaruksen kanssa todella hienon vasan, WH Cosmoksen ja astutettiin vielä samana kesänä uudelleen samalla orilla. Centaurus kuoli myöhemmin elokuussa 2021.

 
Juanitan villa nuorena tyttönä. Kuva: Nybo Alpackor, RuotsiJuanitan isä Ambersun Nullarbor. Kuva: Nybo Alpackor, Ruotsi


Nullarborin isä Ambersun Peruvian Lago. Kuva: Ambersun Alpacas, Australia

177 Nybo Lucana

s. 12.6.2016, Ruotsi

Lucana keväällä 2021. Kuva: Carita Saarinen.

Väri: Dark brown (DB)
Emä: G104 Losie, appaloosa
Isä: Ambersun Mikaelis, dark fawn (DF)

Innostukseni ruskeisiin johti lopulta myös Lucanan matkalippuihin kotimaastaan Ruotsista Humisevan Harjun tilalle Suomeen. Lucanan emo, kaunis ja upeavillainen appaloosa Losie, oli alkuun must have- listallani, mutta kasvattaja Jörgen Larsson Nybo Alpacas- tilalta ei suostunut millään siitä luopumaan, vaikka miten yritin. Sittemmin jalostus onkin tähdännyt yhä tiiviimmin ruskeaan väriin tilallamme, joten olen tähän valintaan todella tyytyväinen.

Lucanan äidin isä, komea Australian tuonti Ambersun 1374 Shear Fortitude on todellista Championien ja Supreme Championien eliittiperhettä. Shear Fortituden isä on kansallinen Australian Supreme Champion, Jolimont Warrior, ja isoisä äidin puolelta on kuuluisa Peruvian Auzengate, jolla on myös takanaan useita Supreme Champion-titteleitä. Fortituden täysveli Ambersun Mena lukeutuu myös yksiin Ambersunin värillisiin supertähtiin, jolla on takanaan yhteensä yhdeksän Championia Australian näyttelyistä. Shear Fortitude itse ehti saada kaksi ruskeiden luokkavoittoa Australiasta vuonna 2009 ennen muuttoaan Ruotsiin, jossa se voitti ruskeiden Championin vuonna 2012.

Lucanan isän Ambersun Mikaeliksen isä on Ambersun Fire Chief ja emä Compass Australis. 

Lucana voitti ensimmäisenä vuotenaan Ruotsissa ruskeiden emien 2. palkinnon. Se on korrekti rakenteeltaan, sillä on suora selän linja ja hyvät jalkojen asennot. Lucanalla on erittäin hieno, kiiltävä ja tasalaatuinen villa. Tim Heyn kommenttia Lucanan villasta: "Her fleece is very fine and the fibres are uniform in micron and colour. The high level of brightness combined with the fineness gives the fibre a wonderful handle."

Lucana on kesällä 2021 astutettu pikimustalla Supreme Championilla, Incredible Davidoffilla.


Lucana on 2021 astutettu Supreme Champion Incredible Davidoffilla. Kuva: Johanna Sjövall, Pori.


Lucanan villa 5 vuotiaana. Kuva: Carita Saarinen


Lucanan äidin isä Shear Fortitude voitettuaan Champion brown male- tittelin vuonna 2012. Kuva: Nybo Alpackor, Ruotsi

Shear Fortituden villa. Kuva: Nybo Alpackor, Ruotsi


Lucanan äiti Losie. Kuva: Nybo Alpackor, Ruotsi


Losien villa. Kuva: Nybo Alpackor, Ruotsi
 


Lucanan isä Ambersun Mikaelis. Kuva: Nybo Alpackor, Ruotsi

Merituulen Frida

s. 8.7.2017, Suomi, Inkoo


Frida vastasyntyneen WH Neptunen kanssa kesällä 2021. Kuva: Carita Saarinen.

Väri: Modern gray
Emä: Merituulen Belladonna, appaloosa
Isä: Ali-Ollin Usko de la Fuente, gray harlequin appaloosa

Frida on erittäin upea emä. Siinä yhdistyvät kaikki jalostusemältä toivottavat ominaisuudet hienosta villasta korrektiin, voimakkaaseen, sekä hyvälinjaiseen rakenteeseen, se on terve, tuottaa nättejä vasoja, tiinehtyy, synnyttää ja hoitaa / imettää vasansa äärimmäisen hienosti ollen loistava emo, se on upean ja harvinaisen värinen modern gray ja erittäin hyvätapainen käsitellessä. Hoitotoimet onnistuvat kevyellä käsittelyllä ilman riimua. Frida muutti Humisevaan Harjuun Huittisten kevätnäyttelyiden jälkeen huhtikuussa 2018. Frida sai komeat kehut tuomarilta, joka sanoi Fridan nähtyään; "Tähän asti hienoin eläin, jonka olen näyttelyissä nähnyt.". Mainittakoon, että tähän mennessä oli tuomari nähnyt jo näyttelyn kaikki muut eläimet, sillä luokka, jossa Frida näytettiin (multicolor) oli koko näyttelyn viimeinen luokka. Frida ei valitettavasti päätynyt kilpailemaan näyttelyn parhaan emän / parhaan alpakan tittelistä, sillä näyttelyissämme ei ollut modern gray- väriluokkaa, joksi Tim Fridan värin määritteli. Näyttelymenestystä tai ei, tämä tyttö on yksi tilan hienoimpia eläimiä!

Modern gray väritys on uusi harmaiden värijalostuksen suuntaus merkiten harmaata eläintä, jolla ei ole lainkaan valkoista karvaa. Tavanomaisilla harmailla (Classic gray) on aina valkoista kehossaan, tavallisimmin päässä ja etujaloissa. Geneettisesti modern gray ei periydy kuten classic grayt. Frida on tähän asti tehnyt meille kauniita ruskeita vasoja.

Tuomari Tim Heyn arvio Fridasta vierailtuaan tilalla syyskuussa 2020: "Here is a very well grown female with great substance of bone and high body volume. She is straight through the top line and balanced on her legs and has a very pleasing head type. The fleece this female is growing is long stapled, bright and has a lovely handle, it is medium in fineness and medium in density." Fridalla on hyvä villanpeittävyys myös alas jalkoihin.

Frida on kesällä 2021 astutettu tilan omalla nuorella orilla, Nybo Njordilla.


Fridan villanäyte 2020. Kuva: Carita Saarinen
 


Fridan isä Ali-Ollin Usko. Kuva: Alpaca Fuente, Lohja.


Fridan äiti Merituulen Belladonna. Kuva: Merituulen alpakat, Inkoo


Merituulen Belladonnan villa. Kuva: Merituulen alpakat, Inkoo

Gaia of Wuthering Heights

s. 7.7.2019, Suomi, Lohja


Gaia vajaan 2 vuoden iässä keväällä 2021. Kuva: Carita Saarinen.

Väri: Solid dark rose gray (SDRG)
Emä: G134 Juanita, light fawn (LF)
Isä: Softfoot Mungo, dark brown (DB)

Gaia syntyi Suomen karanteenissa, Alpaca Fuenten tilalla. Oli todella jännittävää odottaa Suomeen vasoja, joiden isät asuivat Ruotsissa ja seurata niiden syntymisiä ja kehitystä. Gaia oli meidän tilalle todellinen lottovoitto. Se on todella ihanteellinen alpakka ja hyvin mielenkiintoisen värinen. Se syntyi ruskeana ja väri lähti kasvun myötä muuttumaan tullen ensin hyvin tummaksi, niin tummaksi, että sitä luultiin jo mustaksi, josta se kuitenkin lähti muuttumaan harmaampaan suuntaan. Väri määritettiin lopulta solid dark rose grayksi. Tietoni mukaan Suomesta ei taida löytyä yhtään vastaavan väristä alpakkaa. Myöskään paljon tyypillisempiä classic gray- tyyppisiä dark rose grayta ei taida montaa löytyä.

Tuomari Tim Heyn arvio Gaiasta hänen vierailtuaan tilallamme syyskuussa 2020: "A striking looking female who has a very true to type look with high fibre coverage and a pleasing deep and wide muzzle. She is not yet fully grown and is medium to medium high in substance of her frame. She has a long stapled fleece that is very fine, dense, bright and the fibres are well aligned."

Gaia nimettiin maaemojumalan, Gaian mukaan ja se syntyi Wuthering Heightsin kasvattajanimen alle. Gaiasta toivomme paljon kauniita vasoja rakentamaan Humisevan Harjun jalostusta eteenpäin. Gaia on tällä hetkellä astutettu upealla Supreme Champion Ambersun Centauruksella, joka kuoli myöhemmin loppukesästä 2021. Kesän 2022 vasat ovat Centauruksen viimeiset jälkeläiset.


Gaian villa 1-vuotiaana. Kuva: Carita Saarinen


Gaian isä Softfoot Mungo. Kuva: Nybo Alpackor, Ruotsi


Gaian äiti Juanita. (Katso lisää Juanitasta ylempää.) Kuva: Carita Saarinen

Fortuna of Wuthering Heights

s. 21.8.2020, Suomi, Ahlainen


Fortuna keväällä 2021. Kuva: Carita Saarinen.

Väri: Medium brown (MB)
Emä: 177 Nybo Lucana, dark brown (DB)
Isä: Incredible Don Diego, dark fawn (DF)

Fortuna on Ruotsin tuontimme Lucanan ensimmäinen jälkeläinen ja todella hyvä tulos. Se on osoitus Lucanan laadukkuudesta jalostusemänä, antaen pisteitä myös Diegolle. Toistimme tämän yhdistelmän vielä toiseen kertaan kesällä 2020, josta saimme tuloksena täyssiskon, Tykhen, joka on kuin kopio Fortunasta. Fortuna ja Tykhe ovat molemmat onnen jumalattaria, toinen Kreikkalaisesta ja toinen Roomalaisesta tarustosta.

Fortunasta on kasvanut kaunisrakenteinen ja tiivisvillainen tyttö, jolla on kaunis pää ja hyväkäytöksinen luonne. Tuomari Tim Heyn arvio Fortunasta hänen vierailtuaan Humisevassa Harjussa syyskuussa 2020: "This female has a good head type and fibre coverage and her fleece is very dense, fine, bright and uniform in colour."

Fortuna jää Humisevan Harjun omaan jalostuskäyttöön.

Fortunan villanäyte 2021 kerinnästä. Kuva: Carita Saarinen

Fortunan isä Incredible Don Diego. Kuva: Johanna Sjövall, Pori

Fortunan äiti Lucana. (Katso lisää Lucanasta ylempää). Kuva: Carita Saarinen 

Phoenix of Wuthering Heights

s. 24.6.2020, Suomi, Ahlainen


Phoenix syksyllä 2021. Kuva: Carita Saarinen.

Väri: Medium brown, (MB)
Emä: Merituulen Frida, modern gray
Isä: Incredible Don Diego, dark fawn (DF)

Phoenix on meidän suloinen nukkelapsemme. Hän on sievä ja viehkeä huokuen eteerisen tyytyväistä ja tyyntä olotilaa. Lienee turhaa sanoa, että häntä on erittäin miellyttävä sekä käsitellä, että katsella. Rakenne on todella kauniin ryhdikäs ja kompakti ja sillä on nätti suora selän linja sekä kaunis pää. korvista kasvaa äidiltään perinnöksi saadut ihastuttavat korvatupsut. Tuomari Tim Heyn arvio Phoenixista hänen vierailtuaan Humisevassa Harjussa syyskuussa 2020: "She has correct proportion and good fibre coverage on the legs. Her fleece is medium in fineness and density and is very bright." Phoenix saavutti riittävän painon, sekä sukukypsyyden jo vuoden ikäisenä kesällä 2021 ja astutettiin tilan omalla jalostusorilla Nybo Njordilla.

Phoenix on myyty Anni Joukaselle, Kouvolaan, mutta asustaa vielä toistaiseksi Humisevassa Harjussa. 


Phoenixin villanäyte 2021. Kuva: Carita Saarinen

Phoenixin isä Incredible Don Diego. Kuva: Johanna Sjövall, Pori

Phoenixin äiti Merituulen Frida (Katso Fridasta lisää ylempää.). Kuva: Carita Saarinen 

Hecate of Wuthering Heights

s. 26.6.2020, Suomi, Ahlainen


Hecate syksyllä 2021. Kuva: Carita Saarinen.

Väri: Dark brown (DB)
Emä: Koiramäen Fanni, dark brown (DB)
Isä: Incredible Davidoff, true black (TB)

Hecate oli syntyessään hyvänkokoinen ja vahva 8 kiloinen vasa, joka kasvoi ja kehittyi hienoa vauhtia ja saavutti riittävän painon ja sukukypsyyden hyvissä ajoin jo ennen 12kk:n ikää. Kun 12kk ikäpyykki oli ylitetty, se astutettiin tilan omalla nuorella orilla, Nybo Njordilla. Hecaten isä on pikimusta Incredible Davidoff, jonka näyttelymenestys on todella kunnioitettava. Se on kerran palkittu Supreme Championina ja kaksi kertaa Reserve Championina ja joka kerran se on voittanut näyttelyissä oman luokkansa. Tämä on varsinkin mustalle alpakalle todella huikean hieno tulos. Davidoffin isä taas on hieno Englannin tuontiori, Blackberry Fidel. Davidoffilla on Hecaten lisäksi ainoastaan yksi toinen tyttö- ja yksi orijälkeläinen, joten sisaruksia tästä samasta isästä ei montaa ole.

Hecatella on puhdas rakenne, suora selän linja, sekä suorat jalkojen asennot. Sillä on nätti pää ja siisti purenta. Villa on pehmeää, herkullisen syvän punaruskeaa, erittäin kiiltävää, eikä siinä ole ongelmaa karkeista peitinkarvoista. Luonne on ystävällinen, utelias ja ympäristöstään kiinnostunut. Hecate ottaa mielellään kontaktia ihmisiin ja hakee porkkananpaloja kädestä.


Hecate villanäyte 2021. Kuva: Carita Saarinen

Hecaten isä Incredible Davidoff. (Katso Davidoffista lisää orien osuudesta.) Kuva: Johanna Sjövall, Pori 


Hecaten äiti Koiramäen Fanni. (Katso lisää Fannista alempaa.) Kuva: Carita Saarinen

Koiramäen Fanni

s. 28.4.2016, Suomi, Tuusula


Fanni kesällä 2019 Lempo vasansa kanssa juuri muutettuaan Humisevaan Harjuun. Kuva: Carita Saarinen.

Väri: Dark brown (DB)
Emä: Frida de la Fuente, light brown (LB)
Isä: Ali-Ollin Veeti, medium brown (MB)

Fanni on yhdistelmä kahdesta ruskeiden luokkavoittajasta. Isä Ali-Ollin Veeti on palkittu ensin 2. palkinnolla ruskeiden orien luokassa vuonna 2014 ja 1. palkinnolla 2017 Suomi 100 näyttelyissä. Fannin äiti Frida voitti ruskeiden emien 1. palkinnon vuonna 2014. Fanni on kiltti ja hyvin fiksu emä, joka hoitaa vasansa hienosti ja sillä on laumassa korkea arvo. Fannilla on suvussaan mustaa genetiikkaa (isänisä bay black tuontiori Inca Archie ja äidinisänäiti true black tuontiemä QAI Naomi). Fanni on kaudella 2021 astutettu tilan omalla orilla Incredible San Christobalilla ja syntyvä vasa on Riston ensimmäinen.

Fanni on erittäin hyvä tiinehtyjä, kantaja ja imettäjä, se tekee isoja ja elinvoimaisia vasoja (kesällä 2021 syntynyt Sedna-tyttönen painoi syntyessään 9,5 kiloa ja on kasvanut kovaa vauhtia ollen suurin koko 2021 kesän vasoista). Fanni on äärimmäisen hyvä emo. Se itse on hyvin kehittynyt kookas emä, jolla on suora selän linja ja suorat jalkojen asennot. Villa on hienoa ja tasalaatuista ikäisekseen ja se on kiiltävää ja kauniin väristä. Fannin äidinäiti, Andien kasvatti Canela, on yksi Alpaca Fuenten arvostetuimpia jalostusemiä, joka vielä lähes 20 vuotiaana tekee vasoja ja kasvattaa 19,5 mikronista villaa! Se jos mikä on jotain se!


Fannin villanäyte 5 vuotiaana. Kuva: Carita Saarinen
 


Fannin isä Ali-Ollin Veeti. Kuva: Alpaca Fuente


Fannin äiti Frida de la Fuente. Kuva: Alpaca Fuente

Kokemäen Koulutilan Eeva

s. 7.12.2013, Suomi, Kokemäki


Eeva syksyllä 2021. Kuva: Carita Saarinen.

Väri: Medium fawn (MF)
Emä: Punametsän Inez, medium brown (MB)
Isä: Ylitalon Fransu, pinto

Eeva polveutuu ensimmäisenä Suomeen tuoduista linjoista. Se on näyttävän näköinen emä, jolla on voimakas olemus ja ikäisekseen tasalaatuinen ja hyvänpituinen villa. Tuomari Tim Heyn kommentti Eevan rakenteesta hänen vierailtuaan Humisevassa Harjussa syksyllä 2020:

"At about 7 years of age this female holds herself well and catches the eye. She is a good sized breeding female who is correct in her proportion and has a good body presence."​

Eeva astutettiin tietoni mukaan ensi kertaa sen muutettua elokuussa 2020 meille Humisevan Harjun tilalle. Tällöin toteutettiin vain yksi astutus, josta seurauksena Eeva sai 7 vuoden iässä oman ihka ensimmäisen kullannuppunsa, Winnie the Poohin.​ Eeva on oikein hyvä emo vasalleen. Eeva on kesällä 2021 astutettu tilan omalla nuorella orilla Nybo Njordilla.

Eeva on mitä mielenkiintoisin, hauskin ja hurmaavin persoona! Sen juttuja on naurettu ja hämmästelty vuoden kuluessa enemmän, kuin yhdenkään toisen alpakan edesottamuksia ikinä ennen.​ Sen kaulaa ja selkää saavat tilan vieraat silittää (sen saadessa porkkananpaloja) ja se usein tepastelee ihmisten keskustelurinkiin seisoskelemaan korvat pystyssä, kuin kaverukset koulun pihalla. Se saattaa seisoskella laitumella ja katsella suurilla silmillään ympäristöään kuin se näkisi maailman eri tavalla kuin muut. Saattaapa tuo nähdäkin.

 Eevan villa 7 vuoden iässä. Kuva: Carita Saarinen

Eevan vanhemmista ei valitettavasti ollut saatavilla kuvia.

Wuthering Heights Sedna

s. 10.7.2021, Suomi, Ahlainen


Sedna syksyllä 2021 3kk ikäisenä. Kuva: Carita Saarinen.

Väri: Light brown (LB)
Emä: Koiramäen Fanni, dark brown (DB)
Isä: Ambersun Centaurus, medium fawn (MF)

Sedna syntyi peräti 9,5 kiloisena ja se on kasvanut hienoa vauhtia ensimmäisen kesänsä aikana. Sedna on rauhallinen ja ystävällinen vasa, jota on ollut alusta lähtien mukava käsitellä. Sen isä Ambersun Centaurus tuotiin vuonna 2016 Suomeen ja ehti tehdä jalostusorin hommia 5 vuoden ajan, kunnes kuoli loppukesästä 2021. Centaurus oli upea ori, joka voitti Supreme Championin 2019 ja myös orien jälkeläisluokan hienoon jälkeläisnäyttöönsä perustuen. Sedna on yhdistelmä erittäin tervettä ja fertiiliä, sekä laadukasta ja hyväpäistä linjaa, joten odotamme tästä tytöstä vahvistusta omaan jalostusohjelmaamme.


Sednan villanäyte, 2kk ikäisenä. Kuva: Carita Saarinen
 


Sednan isä Ambersun Centaurus. Kuva: Suomen Alpakka- ja laamayhdistyksen eläinrekisteri


Sednan äiti Koiramäen Fanni. (Katso Fannista lisää ylempää.) Kuva: Carita Saarinen

Wuthering Heights Tykhe

s. 1.8.2021, Suomi, Ahlainen


Tykhe syksyllä 2021 2kk ikäisenä. Kuva: Carita Saarinen.

Väri: Light brown (LB)
Emä: 177 Nybo Lucana, dark brown (DB)
Isä: Incredible Don Diego, dark fawn (DF)

Tykhe on Fortunan täyssisko. Näin ollen se nimettiin Fortunan Kreikkalaisen vastineen, Tykhen mukaan. (Fortuna on onnen ja sattuman jumalatar Roomalaisesta tarustosta ja Tykhe hänen vastineensa Kreikkalaisesta tarustosta.) Molemmat tytöt ovat hyvin samaa näköä ja väriä ja mielenkiintoista on seurata Tykhen kehitystä ja kasvua ja verrata näitä toisiinsa. Tykhen villa kaunistuu silmissä sen kasvaessa ja lisäksi se on hyvin kiiltävää. Saattaa olla, että saamme tästä toisen emän jalostusohjelmaamme yhtä hyvillä ominaisuuksilla.

Tykhe on luonteeltaan utelias ja tervepäinen vasa, jonka kanssa käsittelytilanteet ovat sujuneet rauhallisesti. 


Tykhen villanäyte kuukauden ikäisenä. Kuva: Carita Saarinen

Tykhen isä Incredible Don Diego. Kuva: Johanna Sjövall, Pori

Tykhen äiti Lucana. (Lue lisää Lucanasta ylempää.) Kuva: Carita Saarinen 

Inca Nectar

s. 22.8.2019, England, Dorset


Inca Nectar Inca Alpacas- tilalla Englannin Dorsetissa lokakuussa 2021. Kuva: Inca Alpacas.

Väri: Solid mid fawn (SMF)
Emä: Inca Amberley, solid black (SBL)
Isä: Toft Timogen, solid dark brown (SDB)

Wuthering Heights Oy siirtyi uudelle aikakaudelle aloittamalla kesällä 2021 oman jalostusohjelmansa Englannissa, keskittyen maan parhaisiin ruskeiden jalostukseen tähtääviin verilinjoihin. Kaunisrakenteinen ja äärimmäisen hienovillainen (toinen villa AFD 16,4 mic ja SD 3,5 mic) Inca Nectar on ensimmäinen Wuthering Heightsin Englannin lauman emä. Ehkä nimi olikin enne, sillä minnepä muuallekaan Wuthering Heights sen paremmin kuuluu, kuin Englannin kumpuileville nummille?

Etsin ensin Toft Timogenin tytärtä. Fawnilla Inca Nectarilla on tummaa genetiikkaa äitinsä, mustan Inca Amberleyn puolelta ja fawn tulee Nectarin isän, Toft Timogenin isältä, Lavender Park Tulleylta. Tulley oli upea Australian tuontiori, joka ehti palvella vuosina 2010-2018 ollen tähän saakka Englannin arvostetuin fawn jalostusori. Sen jälkeläiset ovat jääneet jatkamaan saamaansa perintöä ja kivunneet hienoille palkintosijoille Englannin näyttelyissä. Isä Toft Timogen on upea dark brown ori, jolla on erittäin hieno ja tasalaatuinen villa, sekä kaunis rakenne. 8-vuotiaana tummanruskean Timogenin villa-arvot ovat edelleen erittäin hienot: AFD 20,3, SD 4,6).

Tim Heyn kuvaus Nectarin suvusta:

"Sire: Toft Timogen is a very stylish and true to type male and has full fleece coverage and great substance of bone. He has excellent presence and a desirable head type. The fleece that this male grows has many attributes; elected fineness, high follicular density, staple length and uniformity. Toft Timogen’s pedigree is full of famous Australian bloodlines including his sire, the spectacular Lavender Park Tulley and 80% of his great grandparents are Accoyo and have a very similar phenotype. So it’s no wonder that Toft Timogen’s crias are not only high in quality but also very uniform. Toft Timogen is also a two times BAS National Champion Brown Huacaya Male.

Dam: Inca Amberley has been a valuable high quality breeding female in the herd and has been very productive and has produced elite quality crias. She has delivered stud quality male crias that have gone on to have huge careers with the most famous one being Inca Drambuie who was in Switzerland and then Austria. Inca Amberley was bred as a result of an import of females we brought from Australia to the UK via New Zealand. Her sire is the famous black male Cedar House Amar and to this date I believe he is the most expensive black male ever sold in Australia. I think it was $90,000. We bred a load of females to Amar when they were transiting New Zealand and Amberley was the result of a mating to Canchones Design. Amar was true black and very dense in the fleece, density that had not been seen before in blacks. Design was also true black in colour and did well in the show ring and has a very true to type frame and very fine fleece which is partly why Inca Amberley has retained a 24 micron fleece at 15 years of age. Inca Amberley is a very stylish female with an attractive deep head and she is well covered in fleece. She exhibits good density, length and fineness and also a soft handle. For a female to look as good as she does for her age and have a highly productive fleece, she really is an elite female."

Nectar astutettiin kesällä 2021 huikean näyttelymenestyksen saavuttaneella solid mid brownilla orilla, Softfoot Koo Wee Rup of FPA:lla.


Nectarin äiti Inca Amberley, jonka mukaan Inca Alpacasin tila (Amberley farm) on saanut nimensä. Kuva: Inca Alpacas.


Inca Nectarin toinen (2021) villa. Kuva: Inca Alpacas, Englanti.


Nectarin isä Toft Timogen on kaksinkertainen BAS National Champion Brown Huacaya Male (eli maan paras ruskea alpakka).


Toft Timogenin toinen villa. Kuva: Inca Alpacas.


Nectarin isänisä Lavender Park Tulley. Kuva: Inca Alpacas


Lavender Park Tulleyn villa 7-vuotiaana. Kuva: Inca Alpacas.

Limestone Aegean

s. 18.7.2019, England, Warwickshire


Limestone Aegean Inca Alpacas- tilalla Englannin Dorsetissa lokakuussa 2021. Kuva: Tim Hey / Inca Alpacas.

Väri: Solid mid brown (SMB)
Emä: Blenheim Lucretia, solid black (SBL)
Isä: Softfoot Koo Wee Rup of FPA, solid mid brown (SMB)

Toisena valikoitui Softfoot Koo Wee Rupin tytär, Aegean. Aegean on näyttävä ja voimakasrakenteinen emä, joka kasvattaa hyvin hienoa ja tasalaatuista villaa. Aegeanin ensimmäinen villa palkittiin ruskeiden 2. sijalla 80.5 pisteellä 100:sta kuuluisassa Heart of England Autumn Fleece Showssa lokakuussa 2020, joka on hyvin hieno saavutus kovatasoisessa maassa. Aegeanin äidin, Blenheim Lucretian suku on kolmannessa polvessa kaikki Chileläisiä ja kaikki eläimet, joiden tiedot ovat näkyvillä sukutaulussa, ovat mustia. Softfoor Koo Wee Rup taas on Australian tuonti, jolla on pitkä ja näyttävä sukutaulu, jossa on yhdistynyt sekä mustia, valkoisia, että ruskeita linjoja.

Tim Heyn kuvaus Aegeanin suvusta: 

"Sire - Softfoot Koo Wee Rup
The strengths in this male are two fold. Conformationally he is correct with very straight legs, square frame, great substance of bone and a very level top line. He has maximum fleece coverage and the fibres are extremely dense and uniform in micron right across the saddle, up in to the neck and down the legs and the primary fibres are fine. 
The black genetics in Parnabrae Brutus and Coonawarra Dorchester - which both come from Purrumbete Highlander (Accoyo) are mainly responsible for the head and body type Koo Wee Rup has in his genotype and subsequently reproduces consistently in his progeny. The uniformity and density of the fleece comes from his sires side with Windsong Valley Royal Inca being a major contributor.

Dam - Blenheim Lucretia has two main influences in her breeding; longevity of fineness from the very pre potent Denzel of Arunvale who was still 20 microns at 16 years of age and ATA Cambridge Centurion who was not only a very striking male with brilliant substance of bone and fibre coverage but also had a dense bright fleece. It was common to see this cross and these two males complimented each other perfectly. Both laws were also true black and extremely uniform in colour. Limestoje Aegean has the advantage of having a lot of extremely high quality proven coloured genetics in her pedigree and this should allow you to use lighter fawn sired over her if you wish and still produce rich brown crias."

Aegean astutettiin kesällä 2021 komealla Inca Moonshinella.


Aegeanin toinen villanäyte 2021. Kuva: Carita Saarinen

Aegeanin isä Softfoot Koo Wee Rup. Kuva: Inca Alpacas

Koo Wee Rupin villa. Kuva: Inca Alpacas


Aegean on astutettu komealla Inca Moonshine kesällä 2021. Kuva: Inca Alpacas.

Orit ja ruunat

Nybo Njord

s. 2.6.2018, Ruotsi


Njord keväällä 2021. Kuva: Carita Saarinen

Väri: Light fawn
Emä: G134 Juanita, light fawn
Isä: Nybo Inspiration, white

Njord on todella komea poika tyylikkäällä crimpillä. Sitä tältä pojalta todella löytyy. Njordilla on tyylikäs rakenne ja ryhti, sekä hyvät villan ominaisuudet. Se on erittäin tiivis ja villan peittävyys on todella hyvä kautta kehon. Njord aloitti jalostusorin uransa Humisevassa Harjussa kesällä 2021. Njordin isä on Ruotsin kolminkertainen Supreme Champion ja myös Njordin velipuoli (samasta isästä) on päässyt nyt samoihin sijoituksiin. Luonteeltaan Njord on yhtäaikaa iloisen veitikkamainen ja lupsakka, mutta myös tyyni, luottavainen ja rauhallinen. Njord taipuu moneen ja se työskenteleekin tilan kaikenkirjavissa työtehtävissä. Njord on ystävällinen laumatoveri, joten sen on voinut tarpeen tullen laittaa asumaan myös nuorempien poikien kanssa ja sijoittaa vaikka emien viereiseen aitaukseen ilman ongelmia.

Tuomari Tim Heyn kommentti Njordista hänen vierailtuaan Humisevan Harjun tilalla syyskuussa 2020: "The best fleeced male on farm, this two year old sire is stylish and well grown for age. He has very good substance to his frame and his head and overall appearance is very true to type. The fleece this male is growing is dense, bright, uniform in colour and grows a good lenght. He has a very good fibre coverage and a good fineness. The primary fibres are a little strong, however his positive traits far outwight this one negative."

Njord saapui Suomeen nimettömänä, joten sain kunnian itse nimetä hänet. Njord on skandinaavisessa viikinkimytologiassa meren, merenkäynnin ja hedelmällisen rannikon jumala, joka hallitsee tuulia ja meren aaltoja.

Njord on käytettävissä astutuksiin. Tarkemmat tiedot Astutuspalvelut- osiosta. 


Njordin villa 2021. Kuva: Julianna Repo

Njordin isä Nybo Inspiration. Kuva: Nybo Alpackor

Njordin äiti G134 Juanita. (Katso Juanitasta lisää emien osuudesta.) Kuva: Carita Saarinen 

Inca Othello

s. 16.6.2020, Englanti, Dorset


Othello keväällä 2021 synnyintilallaan Englannissa juuri ennen ensimmäistä kerintäänsä ja matkaansa kohti Suomea
. Kuva: Tim Hey / Inca Alpacas

Väri: Dark brown (DB)
Emä: Inca Idolize, light brown (LB)
Isä: Surtierra Shadow, true black (TB)

Syvenevä rakkaus ja luja tahto panostaa laadukkaiden ruskeiden eläinten jalostukseen johti nuoren Inca Othellon matkaan Inca Alpacas- tilalta, Englannin Dorsetista Suomeen kesällä 2021. Inca Alpacas keskittyy vahvasti mustien alpakoiden kasvatukseen, ollen yksi maailman arvostetuimmista ja menestyksekkäimmistä mustien alpakoiden kasvattajista. Aina joskus tilalla syntyy myös todella upeita ruskeita eläimiä, joiden verilinjat ja taso ovat huippuluokkaa ja takana hienoa tummaa sävykkyyttä. Inca Otherllo on huippuhieno yhdistelma Aussi- / UK- linjoja ja sillä on kaksi upeaa täysveljeä, joista molemmat päätyivät jalostusoreiksi vaativille markkinoille. Toinen veljeksistä, Inca Leading Edge, oli ensimmäinen ja toistaiseksi yhä ainoa musta Supreme Champion ori Englannissa (palkittiin vuonna 2018) ja myytiin sittemmin Qatarin prinssille 30 000 punnalla (n. 35 000€). Toinen veljeksistä, Inca Napoleon, myytiin jalostusoriksi Irlantiin.

Isä Surtierra Shadow on yksi Inca Alpacasin merkittävimmistä jalostusoreista https://www.incaalpaca.co.uk/stud-services-2/surtierra-shadow/. Alla Tim Heyn (Inca Alpacas) kuvaus + villastatistiikkaa Surtierra Shadowsta.

Fleece (10th): (06/05/2021), Fibre Testing Authority: AoF

MIC: 23.70µM, SD: 4.80µM, 10.00% Over 30 Microns(µM), CEM: 9.40µM

3rd Year Fleece Yield: 5.11kg 3rd Year Staple Length: 124mm

Description:

He is a well grown male who exhibits good substance of bone, a deep body, wide hips and broad chest. He moves with a fluid motion and displays high fibre coverage and excellent presence. The fleece that Surtierra Shadow grows is a deep true black colour and that is extremely uniform in this colour. Each staple contains densely packed fine fibres that are bright, soft and uniform in micron. The growth rate of the fibre is also high which all adds up to a very high yield of very fine black fibre. We really appreciate the real softness and fineness Shadow is displaying as a senior male and also the staple length of his neck fibre.

Surtierra Shadow is a very important sire as his pedigree is full of highly influential black sires in Australia including Rosemont Pompey, Wyterrica John Boy and Samaria Valley Saladin. These genetics are sought after the world over and to have them wrapped up in one elite black sire is a real asset.

Othellon emän, Inca Idolizen isä on kuuluisa Australian tuonti Lavender Park Tulley. Seuraavana Tim Heyn kuvaus + villastatistiikkaa Inca Idolizesta.

Fleece (7th): (06/05/2021), Fibre Testing Authority: AoF

MIC: 25.20µM, SD: 5.40µM, 14.70% Over 30 Microns(µM), CEM: 11.10µM

3rd Year Fleece Yield: 3.30kg 3rd Year Staple Length: 120mm

Description:

Inca Idolize is a very striking looking female who exhibits great substance of bone and a high degree of fibre coverage. She has great presence and moves with style and a fluid motion. Her fleece brings many of the qualities her famous sire Lavender Park Tully was known for, including density and staple length. Inca Idolise has the advantage of having a show winning dam in Inca Bedazzle who has remained at Inca Alpaca as a core study female. The depth of colour and elite quality from Tulley, gives Inca Idolize the genetics to be highly influential and that has been the case with her three male crias that have all gone on to be stud sires with one of them, Inca Leading Edge being the first and only black male in the UK to win a Supreme Championship.

Othello täyttää ruskeaan tähtäävän tavoitteellisen kasvattajan hartaat toiveet ollen erittäin kaunisrakenteinen ja hyväluontoinen poika upeista sukulinjoista. Othellon villa on erittäin tasalaatuista, hienoa ja hyvin kiiltävää, se on tyylikkäästi järjestäytynyttä, sekä pitkää ja tiivistä ja sitä on kauttaaltaan läpi kehon. Othello on vielä nuori kasvava poika ja seuraamme mielenkiinnolla sen kehittymistä.

Wuthering Heights Oy omistaa Othellon yhdessä Somerolaisen kasvattajan, Onnen Alpakoiden, kanssa.

 
Othellon villa keväällä 2021. Kuva: Inca Alpacas


Othellon isä Surtierra Shadow. Kuva Inca Alpacas


Surtierra Shadown villan majesteettinen palkintosaalis. Kuva: Inca Alpacas


Othellon äiti Inca Idolize vuoden 2021 vasansa kanssa. Kuva: Inca Alpacas.


Inca Idolizen äiti (Othellon äidin äiti) Inca Bedazzle. Kuva: Inca Alpacas.

Incredible Davidoff

s. 2.5.2016, Suomi, Mathildedal


Davidoff palkintonauhoineen Yyterin dyyneillä keväällä 2019. Kuva: Johanna Sjövall, Pori

Väri: True black
Emä: Incredible QAI Naomi (TB)
Isä: Blackberry Fidel (TB)

Parhaan näyttelymenestyksen Suomessa omaava musta alpakka, Davidoff, muutti Wuthering Heightsin tilalle keväällä 2019. Suunnitelmissa oli ryhtyä painottumaan enemmän villaan ja siitä valmistettuihin tuotteisiin vähitellen, ja mustan villan tuottaja puuttui. Vähempään ei käynyt tyytyminen, joten paras piti saada. Darra olikin mitä loistavin valinta, sillä se vakuutti heti monikäyttöisyydellään toimien kuin junan vessa patikkaretkillä, palvelukotivierailuilla ja tapahtumissa. Kovin kauaa Darra ei tosin ehtinyt uudessa kodissaan viipyillä, kun työt jo kutsui ja musta nuori ori matkusti Lohjalle koko kesäksi 2019 tyttöjä tapailemaan. Patikkakeikat vaihtuivatkin sitten jalostusorin hommiin kertaheitolla, mutta onneksi Darran kalenteriin on mahtunut monipuolisesti kaikkea.

Tuomari Tim Heyn kommentti Darrasta hänen vierailtuaan Humisevassa Harjussa syyskuussa 2020: This male is very well grown and is in excellent condition. He is balanced, straight through the top line and has excellent body volume. The fleece on this male is very bright and this gives it a good handle, even though he is higher in micron. It is also medium in density and he grows an average lenght."

Tilan keskityttyä lopulta ruskeiden alpakoiden jalostukseen, päädyttiin Darran osalta kauppoihin Aava Kertun Kotitilan kanssa, jonne se siirtyy keväällä 2022. 


Davidoffin villa 2019. Kuva: Johanna Sjövall, Pori

Davidoffin isä Blackberry Fidel. Kuva: Blackberry Alpacas 


Davidoffin emo Incredible QAI Naomi 3-vuotiaana. Kuva: Alpacas Incredible

Incredible San Christobal

s. 25.6.2017, Suomi, Mathildedal


Risto Yyterin dyyneillä keväällä 2019. Kuva: Johanna Sjövall, Pori

Väri: Roan
Emä: Incredible QAI Naomi
Isä: Fowberry Nero

Tyylikäs nuori Risto hurmasi monen muun lisäksi pahan kerran myös Humisevan Harjun emännän, Carita Saarisen Huittisten kevätnäyttelyissä 2018. Tämä nuori ori oli kuin täysin eri muotista valettu, niin uljaan ryhdikäs, sopusuhtainen ja voimakasrakenteinen se oli. Risto päätyi Wuthering Heightsin tilalle vuoden kuluttua keväällä 2019. Se otettiin remmin jatkoksi myös patikkaretkille ja olikin siinä heti luontainen lahjakkuus. Tätä ei olisi uskonut, kun oli nähnyt Riston kahteen kertaan näyttelykehässä... Niille, jotka tätä eivät ole päässeet todistamaan voin valaista, että käytöksellään ei Risto ainakaan pisteitä tuomarilta kerännyt. Ristolla on runkoa ja villanpeittävyyttä vaikka muille jakaa ja sitähän se kaikista mieluiten myös tekisi. Tästä osoituksena se sai emän tiineeksi jo elämänsä ensimmäisellä astumiskerrallaan. Tämä taidonnäyte on putkahtavi maailmaan kesällä 2022.

Tuomari Tim Heyn kommentti Ristosta hänen vierailtuaan Humisevassa Harjussa syyskuussa 2020: "A cracking looking male who is square and balanced in his frame and he has an ideal head type. He has the best look and frame of all the males. He has great substance of bone and is very well covered in fleece. His fleece has a good proportion of positive traits; it is medium in fineness, density and lenght and is very bright which contributes to a good handle."


Riston villa 2019. Kuva: Johanna Sjövall, Pori

Riston isä Fowberry Nero (taaimmainen eläin). Kuva: Incredible Alpacas


Riston emo Incredible QAI Naomi 3-vuotiaana. Kuva: Alpacas Incredible

Wuthering Heights Cosmos

s. 29.6.2021, Suomi, Ahlainen


Cosmos 5 päivän ikäisenä kesällä 2021. Kuva: Carita Saarinen 

Väri: Light brown (LB)
Emä: G134 Juanita, light fawn (LF)
Isä: Ambersun Centaurus, medium fawn (MF)

Cosmos kääntää katseet ollen todella näyttävä ja erittäin toivottu lopputulos hienoista vanhemmista. Se on ryhdikäs ja hienolinjainen vasa, jolla on erittäin tiivis ja tyylikkäänsti tapuloituva villa ja todella upea luonne.

Isänsä Ambersun Centaurus oli eittämättä maamme huippu ja päätöksestäni astuttaa tilani parhaat emät sillä olen erittäin kiitollinen, sillä nyt kun tämä upea ori poistui luotamme kesän 2021 päätyttyä, meille jäi hänen perintöään jatkamaan tätä genetiikkaa. Ja mikä parasta - kaikki ruskeita! Sekä Cosmoksen äiti Juanita, että siskonsa Gaia astutettiin Centauruksella vielä kesällä 2021.

Cosmos on aivan omaa luokkaansa ja se on jälleen kerran yksi uusi sulka Juanitan hattuun. Sen kehitystä ja kasvua seurataan mielenkiinnolla ja siitä toivotaan tulevaisuudessa jalostusoria tilan omaan jalostuskäyttöön.


Cosmoksen villanäyte reilun 2kk ikäisenä. Kuva: Carita Saarinen

Cosmoksen isä Ambersun Centaurus. Kuva: Suomen Alpakka- ja laamayhdistyksen eläinrekisteri

Cosmoksen äiti Juanita. (Katso lisää Juanitasta emien osuudesta.) Kuva: Carita Saarinen 

Wuthering Heights Neptune

s. 3.7.2021, Suomi, Ahlainen


Neptune 1kk ikäisenä kesällä 2021. Kuva: Carita Saarinen

Väri: Dark brown (DB)
Emä: Merituulen Frida, modern gray
Isä: Ambersun Centaurus, medium fawn (MF)

Neptune ilmentää juuri sitä upeaa tummaa sävykkyyttä, jollaista toivomme näkevämme Wuthering Heightsin vasoilla. Lisäksi se on kaunisrakenteinen ja hienovillainen vasa, joka vain komistuu kehittyessään. Neptune on ydistelmä yhdestä tilan parhaista emistä, Merituulen Fridasta, sekä kesällä 2021 ajasta iäisyyteen siirtyneestä upeasta Supreme Championista Ambersun Centauruksesta. 

Luonteeltaan Neptune on hyvin kontaktinhakuinen ja pirtsakka, jopa siinä määrin, että sen suhteen on oltava tarkkana, jotta sen kunnioitus ihmistä kohtaan säilyy. Sillä on luonteessaan myös hitunen kipakkuutta. Hyvä käsittely- / riimukoulutus on Neptunen kohdalla erityisen tärkeää, jotta saamme tästä komeasta nuoresta pojasta kasvatettua siivokäytöksisen herrasmiehen monipuoliseen toimintaan - patikoille, sekä potentiaalisesti myös jalostukseen.


Neptunen villanäyte 2kk ikäisenä. Kuva: Carita Saarinen

Neptunen isä Ambersun Centaurus. Kuva: Suomen Alpakka- ja laamayhdistyksen eläinrekisteri. 


Neptunen äiti Frida, kuvassa Neptune juuri syntyneenä, ensi kertaa tissillä. (Katso Fridasta lisää emien osuudesta.) Kuva: Carita Saarinen

Wuthering Heights Winnie the Pooh

s. 2.8.2021, Suomi, Ahlainen


Winnie the Pooh 2kk ikäisenä lokakuussa 2021. Kuvaajana Carita Saarinen.

Väri: Light / medium fawn
Emä: Kokemäen Koulutilan Eeva, medium fawn (MF)
Isä: Incredible Don Diego, dark fawn (DF)

Winnie the Pooh on 7 vuotta täyttäneen äitinsä ensimmäinen jälkeläinen. Vaikka äidin sukutaulu onkin melko kirjava, on nähtävästi sopivan orin kanssa mahdollista saada hyvin tasalaatuisen värisiä jälkeläisiä. Tämä on villantuotantoon tähtäävän jalostuksen / kasvatuksen kannalta erittäin olennainen asia.

Puh on terve ja elinvoimainen vasa, jolla on puhdas ja ryhdikäs rakenne, sekä hyvä selän linja ja jalkojen asennot. Villa on hienoa ja tasalaatuista ja siinä on villan pidetessä myös kaunis kiilto.

Puh saa huolellisen koulutuksen muiden tilan orivasojen kanssa ja se otetaan mukaan tilan toimintoihin ja retkille ensi kesänä.


Puhin villanäyte kuukauden ikäisenä. Kuva: Carita Saarinen

Puhin isä Incredible Don Diego. Kuva: Johanna Sjövall, Pori

Puhin äiti Kokemäen Koulutilan Eeva. (Katso Eevasta lisää emien osuudesta.) Kuva: Carita Saarinen