Toiminnan takana

Hei ja kiitoksia vierailusta sivuillamme! Tässä osiossa esittäydyn itse teille hieman.

Nimeni on Carita Saarinen ja olen syntynyt tammikuussa 1988. Silloin oli talvet kuulemma vielä talvia, hankikanto saattoi kantaa hevostakin ja lunta tuli niin paljon, että sinne pystyi kaivamaan käytäviä. Liekö äiti vaan jutellut lämpimikseen?

Olin 24-vuotias, kun hankin ensimmäiset alpakkani vuonna 2012. Koko aikaisemman elämäni olin toiminut hevosten parissa ja hevoset olivat aina olleet suurin intohimoni ja unelmani. Lopulta omistin kaksi lännenratsastukseen kouluttamaani hevosta, nuoren suomenhevostamma Vilman ja Puolasta tuodun sleesianhevostamma Inkan joiden kanssa lajissa valmentauduin, ja pidin täysihoitotallia Kullaalla silloisen miesystäväni luona. Eron myötä hevosista oli kuitenkin pakko luopua ja jatkoin eteenpäin vain alpakoiden kanssa. Monien mielissä olin varmaan melko höpsähtänyt, kun niin täysillä uskoin omaan visiooni alpakoista. Samalla en ollut koskaan vielä tuntenut olevani yhtä elossa ja inspiroitunut jostakin. Tunsin, että olin viimein löytänyt oman polkuni ja tarkoitukseni, eikä siitä luopuminen ole koskaan ollut mikään vaihtoehto.

Ammatiltani olen kuntoutukseen erikoistunut lähihoitaja, johon valmistuin vuonna 2010. Kuntoutustyö ja auttamistyö ylipäätään ovat lähellä sydäntäni ja tilallani toteutettiin hankkeen muodossa kokeilu Antinkartanon kuntoutuskeskuksen kahden autismiyksikön kanssa, josta saatiin erittäin lupaavia tuloksia. Säännöllisen kuntoutuksen tarjoaminen tilalla on vielä odottanut oikean yhteistyökumppanin löytymistä. Maaliskuussa 2016 valmistuin ratkaisukeskeiseksi eläinavusteiseksi valmentajaksi.

Matkani alpakoiden maailmassa on vuosien kuluessa tarjonnut hyvin upeita ja ainutlaatuisia kokemuksia ja uskon, että pieniltä ihmeiltä tuntuvat asiat ovat mahdollisia, jos osaa nähdä ja tunnistaa omat tilaisuutensa ja luottaa potentiaaliinsa antaen mahdollisuuksilleen parhaan todennäköisyyden onnistua. Silloin kaikki on kiinni uskosta omaan itseen. Nämä pienet ihmeet ovat olleet kuin voimakkaita hyökyaaltoja omalla matkallani. Niiden harjalla on saanut matkustaa vauhdikkaasti eteenpäin, nähden kauniin maailmamme avarammasta perspektiivistä käsin oppien, että todellisuudessa eteenpäinvievä voima kumpuaa meistä itsessämme.

Mitäs näihin kuluneisiin vuosiin on mahtunut?

  • Vuonna 2015 suuret muutokset elämässäni lähtivät liikkeelle, kun erosin silloisesta miesystävästäni ja muutin alpakoineni asumaan pieneen ja idylliseen Ahlaisten kylään.
  • Tapasin tulevan lapseni isän pian Ahlaisiin muuton jälkeen ja saimme poikamme Ilmarin kesäkuussa 2017. Tilan toimintaa pidin sinnikkäästi pystyssä tuona haastavana aikana. Erosimme lopulta kesällä 2019.
  • Syksystä 2018 alkaen pääsin toimimaan kunnaneläinlääkärimme avustajana kevääseen 2019 asti. Tämä puolivuotinen kokemus tarjosi todella paljon uutta oppia ja ymmärrystä eläinten lääkinnällisestä hoidosta sekä kunnaneläinlääkärin työstä.
  • Kesällä 2019 aloitin silloisen AAFT:n kuitulaboratorion teknikkona ja kotiosoitteeseeni Ahlaisiin avattiin Euroopan alueen analyysipalvelut kattava toimipiste, jonka teknikkona ja managerina toimin syksyyn 2021 saakka. AAFT oli alunalkaen Australiassa perustettu yritys, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1999. Nimi AAFT tuli sanoista Australian Apaca Fibre Testing. AAFT oli ollut hyvin tunnettu ja suosittu laboratorio alpakankasvattajien keskuudessa jo 20 vuoden ajan, jonka omistajaa Paul Vallelyä on pidetty yhtenä maailman arvostetuimpana asiantuntijana villakuitujen ja erityisesti alpakkakuidun osalta. Yritys myi Australian toimipisteensä kesällä 2019 ja ehdotin tällöin palaverissamme nimen muutosta. Ehdotukseni Art Of Fibre hyväksyttiin yrityksen uudeksi nimeksi ja suunnittelin tällöin myös yrityksen käyttämän logon ja pääsin muutenkin tekemään melko paljon yrityksen ilmettä ja uudelleenbrändäystä. Pyöritin EU:n sisäistä toimintaa hyvällä menestyksellä ja volyymit kasvoivat tänä aikana huomattavasti. Olimme neuvotelleet yhteistyöstä geenilaboratorio Neogenin Skotlannin toimipisteen kanssa syksystä 2020 alkaen ja tarkoituksena oli että tämä uusi tehtävän olisi tullut kokonaan minun vastuulleni. Päädyimme tällöin yhteistuumin siihen ratkaisuun, että kuitulaboratorio siirtyisi omistajan Paul Vallelyn käsiin Irlantiin ja minä keskittyisin vallan uuteen Neogenin yhteistyökuvioon ja sen ympärille rakennettavaan businekseen Etelä-Amerikan kamelidien DNA testauksien parissa. Syyskuussa 2021 järjestetyt Benelux-maiden väliset alpakkavillanäyttelyt olivat viimeinen työkeikkani OFDA 2000 laitteston kanssa. Tämä työ tarjosi monia huikeita kokemuksia, runsaasti kontakteja ympäri Eurooppaa ja lukuisia matkoja mm. villanäyttelyihin ja isoille tiloille on-site- testauksen muodossa, vierailuja kasvattajien luona, sekä koulutuksia villakuituihin ja erityisesti alpakkakuituun liittyen. Oma osaamiseni ja ymmärrykseni villakuitujen ja erityisesti alpakkakuidun osalta kehittyi tänä aikana harrastelijasta asiantuntijatasolle.
  • Yksi merkittävä henkilökohtainen "stepping stone" tapahtui koronan myötä, kun keväällä 2020 hankin viimisen päälle kunnon kerintävälineet ja kaluston ja päätin itse opetella kerimään alpakkani. Tästä lähtien olen myös auttanut kerinnöissä muillakin tiloilla kerintäsesonkien aikana. 
  • Syksyllä 2020 ilmoittauduin mukaan British Alpaca Societyn järjestämään alpakkatuomarikoulutusohjelmaan ja sain heti läjän materiaalia opiskeltavakseni. Alpakkatuomarikoulutus kestää 3 vuotta ja siihen kuuluvat lähikurssit, runsaasti itsenäistä harjoittelua ja opiskelua, sekä lopulta tuomarin oppipoikana näyttelyissä toimiminen. Koronan myötä lähikurssille pääsyni viivästyi, mutta käytin aikani lukemalla paljon aihekirjallisuutta, sekä opiskelemalla näyttelysääntöjä ja arviointikriteerejä. Syksyllä 2021 suoritin Intermediate Alpaca Assessment-, sekä Advanced Alpaca Assessment- kurssit Englannissa, jotka läpäisin erinomaisin pistein. Sertifioiduksi alpakkatuomariksi voi opiskella British Alpaca Societyn (Englanti), Alpaca Owners Associationin (USA), tai Australian Alpaca Associationin (Australia) järjestämien tuomarikoulutusohjelmien kautta.
  • Kesällä 2021 aloitin oma eliittitason alpakkalauman kasvattamisen Englannissa. Uudet jalostuseläimeni elävät kuuluisalla Inca Alpaca- tilalla Dorsetissa, tuomari Tim Heyn tasokkaassa hoidossa. Samana kesänä teimme myös orituonnin Englannista kolmen muun tilan kanssa ja näin saatiin taas uutta jalostusainesta Suomen alpakkakantaa parantamaan. Lisää eläimistämme voit lukea Tilan alpakat- välilehdeltä.
  • Neuvottelut yhteistyöstä Neogenin kanssa ovat kokeneet muutoksia toiminnan siirtyessä juridisesti minulle, oman toiminimeni alle. Tästä lisää tuonnempana...


Valokuvataiteilija Päivi Setälän kuvaama teos oli esillä näyttelyssä nimeltä "Hämärä oleva" syksyllä 2018. Teos kuvaa todella hyvin sitä haastavaa polkua, joka on tullut kuljettua, kuitenkin kokien iloa ja rakkautta siitä, keiden kanssa sitä olen saanut kulkea ja minne ollaan oltu matkalla. Kuvanottohetkestä n. viikon kuluttua sain poikani Ilmarin.


Kesän 2021 suuri ylpeydenaihe, oma kasvattini Wuthering Heights Cosmos, mitä valloittavin oma alpakkaystäväni. Kuva: Johanna Sjövall, Pori.