Alpakat palvelukodeissa ja tapahtumissa

Palvelukotivierailut

Sympaattiset pörröpäämme ilahduttavat yksiköiden kesätapahtumissa ja voivat vierailla ympäri vuoden myös mm. palvelukotien sisätiloissa asukkaita tervehtimässä. 

Kokemuksesta pääsevät nauttimaan aktiivisten ja liikkuvaisten lisäksi myös yksikkönne vuodepotilaat, eikä ketään tarvitse siirtää minnekään tuokiota varten; alpakat voivat tehdä huonevierailuja, jolloin jokainen voi rauhassa katsoa, sekä silittää eläimiä ja eläintenkin on rennompaa tehdä tuttavuutta asukkaisiin. Tilavissa hisseissä koulutetut alpakkamme vaihtavat näppärästi kerrosta ja kulkevat siten levittämässä hymyä huulille läpi koko talon sielläkin, missä on useampi kerros. Vierailukäynti kestää yleensä tunnin / yksikkö / osasto.

Mikä tekee juuri alpakoista sopivia vieraita hoiva-alan yksiköihin? Mistäs alkais... :)

 • Useimmat allergikot pystyvät olemaan alpakan kanssa tekemisissä (Suomen allergia- ja astmaliitto mm. suosittelee alpakanvillaa villa-allergikoille). Alpakat eivät myöskään haise. 
 • Terapeuttista vaikutusta on vaikea kiistää, sillä heidän erikoinen ja superhellyttävä olemuksensa sekä herättää / havahduttaa ja saattaa aiheuttaa jopa ylenpalttista heltymistä ja/tai naurunremakkaa. Tunnelmat ja jutunaiheet jatkavat elämäänsä vielä pitkään vierailun jälkeenkin. 
 • He ovat hyvin siistejä eläimiä, jotka hoitavat asiansa sille osoitettuun paikkaan, eli emäntä tuo mukanaan pikkuisen nokareen kakkia merkitäkseen alpakoille soveliaan käymäläpaikan ja siihen kun eläimiä muistaa tuoda n. puolen tunnin välein, ei vahinkoja varmasti pääse sattumaan sisätiloissa. 
 • Humisevan Harjun palvelukodeissa vierailevat eläimet ovat työhönsä koulutettuja. Aina joskus joku uusikin pääsee oppiin, mutta heillekin on annettu hyvä pohjakoulutus ja ovat olleet mukana tekemässä mm. alpakkapatikkaretkiä ja tapahtumavierailuja, joissa erottuu helpoimmin palvelukoteihin soveltuvat eläimet. Aina mukana on myös sellainen eläin, joka on konkari kohtaamaan erilaisia asiakkaita hoivayksiköissä. Niitäkin, joiden käytöstä emme aina pysty ennustamaan. Mukaan otamme ehdottoman kilttejä ja varmoja eläimiä. Mukaan lähtee aina kaksi alpakkaa ja molemmille eläimille oma ohjaaja. 
 • Alpakan ääntely on hiljaista hyminää, joka muistuttaa aivan myötätuntoista ystävää, jolle olet juuri kertomassa huolistasi. Voiko parempaa kuuntelijaa enää ollakaan? Lisäksi heillä on pehmoiset tassunpohjat, eli polkuanturat, joilla sipsuttelevat käytävillä, eivätkä ne jätä jälkiä. 
 • Alpakat eivät tungettele, vaan heille on ihmisten tavoin tapana kunnioittaa toisen henkilökohtaista tilaa. Sopii siis suomalaiseen kulttuuriin! :)
 • Suloinen ulkonäkö, sielukkaat silmät, pehmoinen kaula ja huulet eivät jätä ketään kylmäksi.
 • Asukkaat voivat tarjota alpakoille kädestä tai astiasta porkkananpaloja. Otamme porkkananpalat kotoa mukaan. 
 • Alpakoiden läsnäolo rauhoittaa ja pelastaa huononkin päivän. Havaittu olevan positiivisia vaikutuksia asukkaiden lisäksi myös henkilökunnassa. ;) 
 • Lopuksi pikku maanparantajat jättävät jälkeensä mitä mainiointa ravinnetta kasvimaille ja kukkapenkkiin, sillä sievät alpakanpipanat voi heti sellaisenaan käyttää ravinteeksi. Sopii erinomaisesti kukkiville kukkasille ja esim. omenapuille. Mikäli ette halua ravinnetta, viemme ne mennessämme. 

Huomioitavaa: 

Mikäli yksikössänne on kiinnostusta, voimme ottaa pyynnöstä mukaamme myös alpakkatuotteita, kuten sukkia ja lankaa, sekä villaa tutustuttavaksi ja niitä voi myös ostaa itselle. Alpakanvilla materiaalina soveltuu polyallergisuutensa, pehmeytensä ja erinomaisen lämmöneristyskykynsä puolesta mm. diabeetikoille ja reumasäryistä kärsiville. Hyvä alpakanvilla ei pistele. Raakavillaa voi käyttää vaikkapa varpaanvälivillana ja siitä voi myös huovuttaa ja askarrella. Värejä meiltä löytyy useita, katso kohta Tilan alpakat.

Toimintasäteemme on 150km. Vierailun tuntiveloitus määräytyy etäisyyden mukaan, sillä päivään kuluu myös etäisyydestä riippuen eri määrä aikaa. Jos olet kiinnostunut alpakoiden vieralusta useammassa yksikössänne/osastolla saman päivän aikana, tai pitempikestoisesta yksittäisestä vierailusta, kysy tarjous. Alpakat pystyvät tekemään max. kolme tunnin vierailua yhden päivän aikana eri yksiköissä, tai kolmen tunnin yksittäisen vierailun, mutta tarvitsevat lepotaukoja välissä. 

Toivomme, että joku henkilökunnasta kulkisi vierailun ajan kanssamme johdattaen meitä yksikössä, mikäli on tarkoitus vierailla huoneissa. 

Hinnat & varaaminen

Hinnat

 • 0-50km 130€ / vierailu + alv
 • 50-100km 160€ / vierailu + alv
 • 100-150km 190€ / vierailu + alv
 • Lisäksi perimme matkakulut 50c/km + alv edestakaiselta matkalta.
 • Yli tunnin kestävältä vierailulta / useamman yksikön / osaston vierailulta kysy tarjous.

Tiedustelut ja varaukset

Carita Saarinen
045 1398374
humisevanharjunalpakat@gmail.com


Tapahtumat

Etsitkö erikoista vetonaulaa tapahtumaasi? Oletko jo kokeillut alpakoita? Alpakat vetävät kaikenikäisiä ihmisiä paikalle ja antavat myös medialle jutunjuurta ja mahdollistavat tapahtumallesi uudenlaista näkyvyyttä. Pystytte hyödyntämään alpakoiden erikoisuutta ja vetävää habitusta markkinoinnissanne. Pyytäkää esim. joku hyvä mainoskuva käyttöönne! Osallistumme tapahtumasi markkinointiin omissa kanavissamme.

Tuomme aitauksen eläimille, sekä porkkananpaloja, joita voivat ihmiset alpakoille antaa. Alpakkamme ovat ystävällisiä, eivätkä pure tai sylje ihmisten päälle tahallaan. Joskus voivat keskenään neuvotella parhaista apajista ja silloin on mahdollista nähdä eläinten sylkevän ilmaan (harvemmin toisiaan päin), jolloin voi joku ihmispolo joutua tulilinjalle. Näitä sattuu kuitenkin hyvin harvoin, eikä ole vaarallista. :) Lopuksi huolehdimme paikan siivouksesta.

Hinnat & varaaminen

Hinnat

 • 50€/tunti (julkisissa tapahtumissa alv-kanta 0%, syy: julkinen esiintyminen) + matkakulut 50c/km edestakaiselta matkalta. (Minimilaskutus 100€ + matkakulut.)
 • Alpakkatuotteita mahdollista ottaa mukaan myös ja kertoa ihmisille alpakanvillasta.
 • Myös kehruun esittely on mahdollista perinnerukilla. Siitä 50€:n lisämaksu. Huom. Rukkia ei pysty ottamaan mukaan silloin, kun ulkolämpötila poikkeaa paljon sisälämpötilasta, vanhat puuesineet eivät kestä suuria lämpötilavaihteluita.
 • Rukki ja villat eivät saisi myöskään kastua, joten silloin telttapaikka / muu sateensuoja oltava tällöin eläinten aitauksen yhteydessä.

Ota yhteyttä ja kerro tapahtumastasi

Carita Saarinen
045 1398374
humisevanharjunalpakat@gmail.com


Kyläsepät ja ahjo

Jottei vaan kävisi turhan tylsäksi, niin esittelen tässä myös hyvät ystäväni ja yhteistyökumppanini, kyläsepät Tomi Dietrich ja Pasi Lähteinen. Tapahtumavierailut hoituvat tottuneesti yhdessä samalla kojulla, joten tapahtumiin on mahdollista saada myös aitoa tulista taontaa kenttäahjolla ja perinteikästä käsityötä, sekä kerrontaa vanhoista seppäperinteistä. Sepän työssä toimivia seppiä on Suomessa tällä hetkellä vain n. 200 ja heistäkin osa tekee seppähommia vain sivutyönään. Ennen vanhaan sepätön kylä oli kuoleva kylä. Merikarvialta löytyykin tänä päivänä peräti kaksi komiaa seppää!  

Hinnat & varaaminen

Hinnat

Näytöstaonnat tapahtumiin ym. 100€ + alv / päivä + kilometrikorvaus 50c/km + alv (edestakainen matka)

Tapahtumakutsut ja työtilaukset

Tomi Dietrich
040 5079924

Pasi Lähteinen
0400 557408 

kylasepat@gmail.com